Ewidencja wyposażenia Strazy Miejskiej - ręczne miotacze gazu

• Autor wątku Autor wątku bettyxue
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bettyxue

Użytkownik
Odpowiedzi
46
To nie żart, ale poważne pytanie. Przeczytałam Ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 o strażach gminnych (Dz. U. Nr 123, poz 779). Szukam też wprowadzonych zmian. Nie potrafię znaleźć nic na temat zakazu używania miotaczy gazu przez strażników miejskich. Tzn, wiem, że były wcześniej dozwolone w ewidencji wyposażenia, ale nie potrafię znaleźć zmiany, która by im teraz użycia tego przedmiotu zabraniała. Jeśli ktoś orientuje się w temacie, proszę o informację, czy SM obowiązuje zakaz używania miotaczy gazu, a jeśli tak, to jaką zmianą do Ustawy. Z góry dziękuje, ja nadal szukam

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych była zmieniana 2 razy (w 2003 i 2009 roku).
Zgodnie z tekstem ogłoszonym (pierwotnym):
Przepis prawny:
Art. 14. 1. Strażnik może stosować środki przymusu bezpośredniego wobec osób uniemożliwiających wykonanie przez niego zadań określonych w ustawie.
2. Środkami przymusu bezpośredniego, o których mowa w ust. 1, są:
(...)
6) broń gazowa i ręczne miotacze gazu

Tekst ujednolicony (ze wszystkimi zmianami, w takim brzmieniu w jakim obecnie obowiązuje):
Przepis prawny:
Art. 14. 1. Strażnik może stosować środki przymusu bezpośredniego wobec osób uniemożliwiających wykonanie przez niego zadań określonych w ustawie.
2. Środkami przymusu bezpośredniego są:
(...)
6) ręczne miotacze gazu

Powrót