Ex post facto law

• Autor wątku Autor wątku emil-z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emil-z

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Witam Forumowiczów,

moje pytanie dotyczyc bedzie przepisow w UK - slyszalem, ze tam nie uwzglednia sie maksymy: "prawo nie dziala wstecz" natomiast jest maksyma: "Ex post facto law".

Prosze mi napisac, jak te dwie maksymy maja sie do siebie? Czy w Anglii prawo moze dzialac retrospektywnie?

Dziekuje za odpowiedz.

Teoretycznie moze. Parlament moze uchalic Akt ktory bedzie dzialal retrospektywnie. Ostatni taki Akt to War Damages Act, ktore retrospektywnie uniewaznil roszczenia ktore powstaly wskutek dzialan sil zbrojnych podczas drugiej wojny swiatowej.
Uchwalenie Aktu uniewaznilo decyzje House of Lords w sprawie Burham Oil v Lord Advocate.

Teraz retrospektywne dzialanie byloby pewnie mocno ograniczone przez art 6(1) Human Rights Act a sam akt bylby uznany za niekompatibilny z HRA i certyfikowany na podstawie s4 HRA.

Common law tez moze dziala retrospektywnie do pewnego stopnia. W sprawie R v R maz zostal skazany za gwalt na zonie, mimo ze zgodnie z uwczesnym prawem nie mozna bylo zgwalcic zony poniewaz dala ona implied consent.....Sedziowie stwierdzili ze prawo uleglo zmianie i wsadzili typa :)

Pozdrowka

Ostatnia edycja:
Witaj,

Mam pewne pojecie :) Mieszkam od kilkunastu lat, koncze law degree. Chetnie Ci pomoge, jesli bede wiedzial jak :)

Pozdrowka

Witaj,
mieszkam w Bishop's Stortfor (CM23). Czy jest jakas szansa na kontakt osobisty, czy raczej pozostaje tylko droga mail'owa?

Z pozrowieniami
Emil

Raczej mailowa, chociaz ja w tez w Hertfordshire. Anyway wyslij mi na PM o co chodzi, jesli bede w stanie jakos pomoc to pomyslimy co dalej.

Okay,
dzisiaj tego nie zrobie, ale postaram sie usiasc w przyszlym tygodniu i opisac sprawe - calosc dotyczy traktowania mnie przez przelozonych - wiec byc moze cos z prawa pracy - byc moze chodzi o bullying - ale to zobaczymy.

W kazdym razie dziekuje za odzew i do nastepnego razu.

Emil

emil-z

§10 Zabronione jest umieszczania na forum propozycji udzielania pomocy prawnej poza forum, reklamowanie lub promowanie swojej działalności, jak również umieszczanie postów, z treści których wynika, że użytkownik poszukuje pomocy prawnej poza forum. Powyższy zakaz obejmuje również nicki, podpisy, avatary, posty, Prywatne Wiadomości (PW) oraz e-maile przesyłane do użytkowników.

Powrót