Fa

• Autor wątku Autor wątku myszka2905
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myszka2905

sprawa wygląda tak:mój nie długo były mąż ma zasądzone alimenty od dnia 1 marca 2012 roku płatne do 15 dnia każdego m-ca,do dziś nie wpłacił ani złotówki,15 czerwca będzie to kwota 1.200 zł plus odsetki,sprawę do komornika oddałam 25 maja(wysyłając listem poleconym ponieważ nie mieszkam tam gdzie mam meldunek),nie wiem czy pracuje jedni mówią że tak inni że nie,moje pytania:
1)komornik ma czas 2 m-ce o wyegzekwowanie należności,dopiero po tym czasie dostane od niego świstek że nie jest w stanie wyegzekwować od dłużnika należności i ile czasu ma komornik na podjęcie jakichkolwiek działań?jak byłam u mnie w mieście gdzie mam meldunek to inny komornik powiedział że wszyscy komornicy w naszym mieście mają tyle spraw o alimenty że nie wiadomo ile czasu zajmie zajęcie się mojąsprawą i że to nie będzie na pewno 2 m-ce czy to tak moze byc?wyslalam do innego komornika wniosek i cisza..
2)obecnie jestem w ciąży czy do wniosku do FA muszę załąćzyć zaświadzenie lekarskie?bo potrzebne są dochody?
3)czy do wniosku z Fa muszę doliczyć zaświadczenie o zarobku mojego faceta?
4)niemam ubezpieczenia,nie mogę iść do pracy,tu gdzie mieszkam nie mam żadnego meldunku co teraz?czy zaświadczenie o ciąży wystraczy im zamiast dochodu mojego bo żadnego i tak nie mam oprócz rodzinnego na małą(68 zł)
5)czy ten czas 2 m-cy zeby oddac sprawe do FA jest liczony od daty wysłania wniosku czy dopiero od wtedy kiedy komornik łaskieawie zajmie się sprawą?

Jeżeli mieszkacie razem to musisz dołączyć jego zarobki. Przy składaniu wniosku dajesz zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, nie ważne czy pracowałaś czy nie. Z tego co się orientuje to komornik po upływie 2 miesięcy musi wystawić Ci zaświadczenie o bezskuteczności wyegzekwowania alimentów.

W moim przypadku sprawa z wydaniem zaświadczenia wygląda tak, że te dwa miesiące są liczone nie od złożenia przeze mnie wniosku tylko od dnia w którym komornik poinformował dłużnika o czynnościach egzekucyjnych.

Wszystko zależy od komornika. Ja miałam liczone od dnia złożenia. Dokładnie po dwóch miesiącach udałam się do komornika i dostałam zaświadczenie.

to zaświadczenia o zarobku mają być ze skarbówki tak?a nie od pracodawcy?że np moj zarabia tyle i tyle tylko idzie do skarbowki wyciaga zaswiadczenie i ja to samo tak?

No tak, najlepiej jakby komornik od razu wydał Pani zaświadczenie o bezskuteczności i żeby mogła Pani dostać pieniądze od Państwa. Sąd zasądził Pani alimenty od męża nie od podatnika. Pani obowiązkiem jest wskazać komornikami wszelkie składniki majątkowe Dłużnika o których Pani posiada informacje. Okres 2 miesięcy to nie jest długo. Komornik musi majątek Dłużnika ustalić, wysłać zapytania do ZUS, US, zrobić zapytania do CEPik, Geodezji. Na odpowiedzi z tych urzędów komornik też musi poczekać i dopiero posiadając informacje o składnikach majątkowych Dłużnika ma możliwość przystąpienia do czynności egzekucyjnych takich jak zajęcia. Po 2 miesiącach ma Pani prawo wystąpić do komornika z wnioskiem o wydanie zaświadczenia o bezskuteczności, komornik nie wydaje takiego zaświadczenia z urzędu. Poza tym to ustawa o osobach uprawnionych do alimentów wskazuje wyraźnie, że to Centrum Świadczeń Socjalnych zwraca się do komornika o udzielenie informacji co do skuteczności postępowania egzekucyjnego. Pani również posiada takie uprawnienie, ale po stronie CŚS jest to obowiązek.

póki nie narodzi się Twoje dziecko, a jesteś w związku nieformalnym, nie podajesz swojego "faceta" do składu rodziny, ani jego, ani jego dochodów do FA

bo nie chcialam podawac dochodow faceta do fa...to w takim razie jakie ja dochody musze podac skoro zadnych niemam i nie jestem zarejestrowana w pup,tylko zarobek np za 2011 rok z US?i to wszystko?mam tylko rodzinne na małą

Jackyll napisał:
No tak, najlepiej jakby komornik od razu wydał Pani zaświadczenie o bezskuteczności i żeby mogła Pani dostać pieniądze od Państwa. Sąd zasądził Pani alimenty od męża nie od podatnika. Pani obowiązkiem jest wskazać komornikami wszelkie składniki majątkowe Dłużnika o których Pani posiada informacje. Okres 2 miesięcy to nie jest długo. Komornik musi majątek Dłużnika ustalić, wysłać zapytania do ZUS, US, zrobić zapytania do CEPik, Geodezji. Na odpowiedzi z tych urzędów komornik też musi poczekać i dopiero posiadając informacje o składnikach majątkowych Dłużnika ma możliwość przystąpienia do czynności egzekucyjnych takich jak zajęcia. Po 2 miesiącach ma Pani prawo wystąpić do komornika z wnioskiem o wydanie zaświadczenia o bezskuteczności, komornik nie wydaje takiego zaświadczenia z urzędu. Poza tym to ustawa o osobach uprawnionych do alimentów wskazuje wyraźnie, że to Centrum Świadczeń Socjalnych zwraca się do komornika o udzielenie informacji co do skuteczności postępowania egzekucyjnego. Pani również posiada takie uprawnienie, ale po stronie CŚS jest to obowiązek.
przepraszam bardzo to nie moja wina ze maz nie placi i nie jestem jedna z tych ktore licza tylko na kase od Państwa!

no tak, podajesz to co masz,czyli zaświadczenie z US i nie wiem, jak podejdą do sprawy braku rejestracji w PUP

myszka2905 napisał:
1)komornik ma czas 2 m-ce o wyegzekwowanie należności,dopiero po tym czasie dostane od niego świstek że nie jest w stanie wyegzekwować od dłużnika należności i ile czasu ma komornik na podjęcie jakichkolwiek działań?

Może i tak, ale dziwnym trafem od razu Pani założyła że komornik nie będzie w stanie nic zrobić i dostanie Pani "świstek". Czy we wniosku egzekucyjnym wskazała Pani jakiekolwiek składniki majątkowe Dłużnika, które komornik mógłby zająć? Oczywiście łatwo jest wymagać od innych najtrudniej od siebie? Poza tym udzieliłem Pani w poście odpowiedzi na zadane pytania.

Powrót