faktura czy przedawniona

• Autor wątku Autor wątku jajacko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jajacko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, w styczniu 2010,wystawiłem klientowi fakturę VAT na usługę reklamowa, platna koniec 01/2010 , do dzisiaj mi nie zapłacił, mam pytanie, czy należność się przedawniła, czy też mogę podać go do sądu

3 lata masz. Zatem jak złożysz pozew w sądzie na dzień od 3 lat od terminu zapłaty to będziesz w czasie. Zatem nie ma na co czekać :)

Moim zdaniem 2 lata

Art. 751.Z upływem lat dwóch przedawniają się:
1) roszczenia o wynagrodzenie za spełnione czynności i o zwrot poniesionych wydatków przysługujące osobom, które stale lub w zakresie działalności przedsiębiorstwa trudnią się czynnościami danego rodzaju; to samo dotyczy roszczeń z tytułu zaliczek udzielonych tym osobom;
2) roszczenia z tytułu utrzymania, pielęgnowania, wychowania lub nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone.
Do sądu możesz podać, ale możesz liczyć się z przegraną w razie podniesienia zarzutu przedawnienia. Zaznaczam, że problemu nie analizowałem, ale prima facie nie widzę powodów, żeby okres przedawnienia wynosił w takim przypadku 3 lata. Być może ktoś jeszcze z forumowiczów się jeszcze wypowie lub przedstawi argumenty, że jestem w błędzie.

to mam mętlik, jak miałem, w końcu 2 czy 3 lata

A czemu wcześniej nic nie zrobiłeś w tym kierunku? Proponowałbym wysłać wezwanie do zapłaty listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, czasami to wystarczy aby dłużnik zapłacił.

Dopisałbym się do terminu 2 lat.

Wcześniej dzwoniłem, wysłałem ostatnio wezwanie do zapłaty a dłużnik oświadczył mi że dług jest przedawniony, zastanawiam się czy ma rację.
widziałem 2 interpretacje jedną że przedawnienie po 2 latach inne że po 3 latach

jajacko napisał:
wysłałem ostatnio wezwanie do zapłaty a dłużnik oświadczył mi że dług jest przedawniony

Dopisz dłużnika do rejestrów, uprzykrzysz mu życie... a swoją drogą duży ten dług?

Może Pan napisać wezwanie do zapłaty pod rygorem umieszczenia w rejestrze dłużników. Czasami to skutkuje i dłużnicy płacą.

Powrót