faktura dla firmy z USA

• Autor wątku Autor wątku kipman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kipman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, chciałbym się poradzić gdyż w Google pełno jest sprzecznych informacji.

Chciałbym (polska firma) wystawić za wykonaną usługę elektroniczną fakturę VAT dla firmy z USA.
Moja księgowa poinformowała mnie że wymagany jest na fakturze numer EIN, który dowodzi że firma jest prawdziwą firmą - i na tej podstawie faktura będzie z niepodlegającym VAT czyli w kwocie netto.

Problem polega na tym że klient utrzymuje że firma istnieje lecz nie posiada numeru EIN, stąd pytanie: jakiego typu dane/numer może mi podać który byłby równoważny z EIN i dowodził że firma istnieje? chodzi o to by sprzedać usługę do usa bez dodatkowo naliczonego vatu.

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Ja swoim klientom w PL przesylam dokument korporacyjny mojej firmy. W przypadku LLC jest to Articles of Organization, a przy korporacji Amerykanskierj to jest Certificate of Formation.
Jezeli firma w USA nie ma EIN to musi uzywac numer podatkowy do tych celow tzw social security number.
Pozdrawiam

Witam, dziękuję za odpowiedź, wiele mi to wyjaśniło.

Mam jeszcze jedno pytanie, otrzymałem numer SSN oraz ksero jeszcze innego dokumentu: "certificate of individual doing business under assumed name" - jeśli dobrze zrozumiałem, w polu kupującego podam nazwę, adres firmy oraz numer SSN to z punktu widzenia formalnościowego powinno być ok przy sprzedaży z niepodlegającym VAT?
Również będę wdzięczny na wyjaśnienie.

Powrót