Faktura dla podatnika

• Autor wątku Autor wątku usiorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

usiorek

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witajcie mam pytanie jeśli osoba prowadząca działalność gospodarczą będzie chciała otrzymać fakturę zwykłą a kwotą za towar nie przekroczy 450zł to według interpretacji Ministerstwa nie powinno się tego nabijać na kasie czy powinno się nabić na kasie ale nie podając na paragonie wtedy NIP i podpiąć pod fakturę gdyż taki paragonu z NIP od razu będzie traktowany jako faktura uproszczona i zwykłej faktury nie można wtedy wystawić? Czy jeśli taki podatnik będzie chciał taką fakturę zwykłą poniżej 450zł to nie będzie mimo wszystko mógł jej otrzymać gdyż paragonu musi zawierać NIP i jest od razu traktowany jako faktura a nie można w handlu detalicznym sprzedawać bez pominięcia kasy. Jak to rozumieć bo nie jestem pewien. Oczywiście chodzi mi o podatników a nie osoby fizyczne. Czy mam wtedy wystawić komuś fakturę jak to ma miejsce na hurtowaniach? Czy taki podatnik nie może otrzymać faktury zwykłej bo wszystkie takie paragonu z NIP są fakturami.
Sprzedaż w tym wypadku miała by dotyczyć handlu detalicznego.

Chodzi mi dokładnie o ty czy w detalu można pominąć nabijanie na kasie jeśli podatnik żąda zwykłej faktury poniżej kwoty 450zł a wręcz jest prawidłowa forma dokumentowania. Czy jednak nabić trzeba z NIP i żadnego dodatkowej faktury nie można wystawić.

Powrót