faktura gotówkowa za zakup samochodu

• Autor wątku Autor wątku michalza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam

kupiłem samochód z komisu, samochód należał do właściciela komisu więc wystawił mi na niego FV marża. Kwota na fakturze jest zaniżona 15000 zł zamiast 30000, na początku nie stanowiło to dla mnie problemu i nie wzbudziło mojego zainteresowania dlaczego sprzedawca upierał się przy niższej kwocie, ale dowiedziałem się że jest to w celu obniżenia vatu i że ja też mogę mieć przez to problemy. Jako że nie chcę mieć problemów z US. Chciałbym napisać do sprzedawcy prośbę o korektę faktury na faktyczną kwotę. Ale mam obawy, że sprzedawca powie że muszę dopłacić te kolejne 15 tys bo przecież nie mam dowodu że zapłaciłem mu 30tyś :( Czy jest z tej sytuacji jakieś wyjście? Dodam że mam świadka (osoba obca) która uczestniczyła w zawieraniu transakcji, ale czy to wystarczy?

Kolejnym problemem jest, że na fakturze jest napisane forma płatności: Gotówka i nic więcej (żadnej daty zapłaty, czy potwierdzenia) Jednak w polu "data dokonania zapłaty, zakończenia usługi" też nie ma wpisanej żadnej daty. a w adnotacji faktury jest napisane, że: datę nalezy wpisać jeżeli jest inna niż termin wystawienia faktury (czyli można założyć że jeżeli sprzedawca nie wpisał tam daty to za datę zakończenia/zapłaty za samochód jest data wystawienia faktury?) Czy może za jakiś czas okazać się sprzedawca ponownie zechce ode mnie zapłaty za FV? Czy to że otrzymałem ubezpieczenie, dowód rejestracyjny i kartę pojazdu oraz fakturę świadczy że zapłaciłem czy może jestem na straconej pozycji?

Proszę o pomoc...
Pozdrawiam

Tu nie chodzi o problemy ze skarbówką. Jeśli sprzedawca wpisał by Ci prawdziwą cenę, musiał by od 15 tys zapłacić podatek dochodowy, a raczej by mu się to nie opłacało. Poza tym dobrze się obronił, bo w razie jakichś problemów z autem jakbyś chciał je reklamować to zwróci ci najwyżej 15 tys zł. I on jest kryty. Możesz spróbować zadzwonić do niego i nagrać rozmowę, lub jakoś go podpuścić żeby się przyznał do zaniżenia kiedy nagrywasz. Tak w ogóle to raczej nie kupiłeś dobrego auta skoro sprzedający zarobił na nim ponad 15 tys zł. Chyba, że kupił rozbity za 10tys naprawił i sprzedał za 30tys, a wpisał 15. I od 5 zapłacił podatki. Wtedy by się wszystko zgadzało. Co to za auto? Marka, przebieg, rocznik, krajówka czy sprowadzony łup?

dziękuję,
rozumiem już że chodziło mu o zaniżenie podatku. Za samochód jestem pewien i nie zamierzam go zwracać ani reklamować więc zaniżona kwota w tej kwestii mnie nie martwi. Samochodem sprzedawca jeździł kilka lat, nie było to auto kupione z myślą o dalszej odsprzedaży więc nie zarobił na nim zbyt wiele.
Chciałbym jakoś zainterweniować w sprawie zaniżenia podatku bo nie chcę nieświadomie (teraz już świadomie) oszukiwać skarbówki, ale boję się, że sprzedawca może zaszantażować mnie tym, że na fakturze nie ma adnotacji "zapłacono" i tym samym upomni się o zapłatę, którą już przecież uiściłem.

o to na pewno się nie martw. Jeśli na fakturze nie ma adnotacji płatność przelewem do dnia .... To oznacza, że zapłaciłeś z dniem wystawienia faktury.

Powrót