Faktura od adwokata

• Autor wątku Autor wątku Sp4rrow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sp4rrow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witajcie,

Będę wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu pewnej zagadki.

Moi rodzice są po rozwodzie. Kilka lat temu ojciec założył mojej mamie sprawę o zwrot nakładu finansowego jaki poniósł na budowę wspólnego domu z którego po rozwodzie musiał się wyprowadzić. W domu pozostała moja mama, ja i dwie siostry.
Sprawa sądowa była w toku, gdy ojciec zmarł. Sąd zawiesił postępowanie do czasu ujawnienia się spadkobierców. Zarówno ja jak i moje siostry nie mamy interesu, aby sprawę ciągnąć dalej.

Kilka dni temu odezwał się do nas adwokat mojego ojca informując, że między moim ojcem a nim została zawarta umowa na 5000zł i w związku z tym chce od nas zapłaty tej kwoty.

Moje pytanie jest takie, czy powinniśmy coś z tym robić, czy raczej spokojnie czekać na rozwój wydarzeń?

Nie wiemy czy i jakie ojciec posiada długi, dlatego założyliśmy, że ewentualny spadek przyjmiemy z dobrodziejstwem inwentarza.

No i skoro sprawa sądowa o której pisałem wyżej, została zawieszona i nie zapadł żaden wyrok, to chyba nie powinna wliczać się do jego ewentualnego spadku? Czy sprawa sądowa może zostać wznowiona wbrew naszej woli?

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.

Zażadaj od adwokata pisemnej umowy podpisanej przez ojca,zestawienia wszystkich czynności jakie wykonał w poszczególnych okresach prowadzenia sprawy ,wystawionych faktur ,zwrotu wszystkich dokumentów które dotycza prowadzonej sprawy,Zażądaj podania podstawy prawnej na poparcie jego żadania zapłaty wskazanej kwoty5000złW chwili obecnej nie poczuwasz sie do zapłaty żadanej kwoty i po uzyskaniu porady prawnej w tym zakresie na podstawie dostarczonych ci przez adwokata dokumentów ustosunkujesz się do jego żadań.

Powrót