faktura osoba fizyczna a firma.

• Autor wątku Autor wątku bank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bank

Użytkownik
Odpowiedzi
93
Korzystalam z uslug pewnej firmy jako osoba fizyczna, nastepnie zalozylam dzialalnosc i zaczełam korzystać jako firma.
Dostalam fakture, za okres gdy nie "bylam firmą" na dane firmy.
Jest to faktura rzedu kilku zl, w ogole mi nie potrzebna no i nie prawidlowa ze wzgledu na to, ze wystawiona na firme.
Czy musze to prostować? Czy po prostu uznać fakture jako nie byłą?

Dla pewności proszę poprosić o fakturę korygującą.

ale czy to jest konieczne?
jakie moze niesc konsekwencje nie skorygowanie tej faktury?

Faktura została wystawiona na nieistniejącego wówczas odbiorcę.
Organ podatkowy może przeprowadzić tzw. kontrolę krzyżową u kontrahentów podatnika, wówczas będą kłopoty.

Firma mi odpowiedziałą: "....niestety nie ma możliwości wycofania z systemu wygenerowanej już faktury. Jeżeli jednak uważa Pani, że nie powinna ona być wystawiona, sugeruję nie zaliczać jej jako dokument księgowy"

Czy to jest prawidłowe?
Na jakiej podstawie prawnej firma powinna dokonać anulowania lub korekty tej faktury?

Ta firma nie ma anulować faktury, bo tego robić nie wolno. Ma natomiast wystawić korektę tej faktury. Jeśli ta firma nie chce skorygować dokumentu, to proszę nie zaliczać wartości fv do kosztów. Fakturę proszę trzymać w dokumentach z informacją o próbie dokonania korekty oraz z wyjaśnieniem powodu, dla którego nie została zaliczona do kosztów. W razie kontroli problem będzie miał wystawca.

czy mailowa korespondecja wystarczy (bez podpisu electronicznego)
czy zwrocic sie jeszcze listownie do wystawcy?

Powrót