Faktura unijna i jej windykacja

• Autor wątku Autor wątku mcbarlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcbarlo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Prowadze firme informatyczna i kupuje licencje na oprogramowanie. Platnosc za licencje jest realizowana miesiecznie.

Poczatkowo kupowalem licencje bezposrednio u producenta oprogramowania - firmy zarejestrowanej w Austrii. Platnosc byla realizowana za pomoca karty kredytowej. Kiedy znalazlem ich polskiego resellera anulowalem subskrypcje na karcie kredytowej i kupilem licencje u nas w kraju.

Ostatnio dostalem wezwanie z windykacji za nieoplacona fakture wystawiona przez ta firme z Austrii. Najciekawsze jest to, ze ja tej faktury nigdy nie otrzymalem (rzekomo wysylali ja mailem w PDF). Rozliczalem sie z nimi zawsze w euro, a na wezwaniu z windykacji sa dolary.

Wiadomo, ze z firmami windykacyjnymi nie ma dyskusji. Oni maja dlug do sciagniecia i nic wiecej ich nie interesuje. Poza tym Pani z tej firmy byla bardzo arogancka, ale to juz odrebna historia.

Czy ja moge ta sprawe jakos odkrecic? Nie chce placic za fakture, ktorej nie otrzymalem, ktora dodatkowo zostala wystawiona za okres kiedy juz nie korzystalem z licencji bezposrednio od producenta, a juz od resellera. Nie jest to duza kwota, ale sam fakt sie liczy.

Ponadto jesli juz mialbym to zaplacic to chcialbym chociaz wliczyc ta fakture w koszty. Zostala wystawiona 31/10/2011, wiec musze tutaj poprosic o jej duplikat.

Czy w tym wypadku dziala prawo polskie czy austryjackie? Firma, ktora mnie windykuje jest zarejestrowana w Polsce.

Bede wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi.

Powrót