faktura wystawiona w moim imieniu bez mojej wiedzy

• Autor wątku Autor wątku henryk2343
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
H

henryk2343

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć, jestem młodym przedsiębiorcą, rozważam różne scenariusze i staram się przed nimi zabezpieczyć. Z góry dziękuje Wam za pomoc.

Taka sytuacja. Firma trzecia, podszywając się pod moją firmę, używając moich danych, wystawia dla siebie fakturę na rzekomo coś co ja dla nich wykonałem. Ja nic nie wiem o tej fakturze. Ja jej im nie wystawiłem. Oni sobie ją sfabrykowali.

Co się dzieje w takiej sytuacji, jak się mogę zabezpieczyć przed używaniem moich danych firmowych?

Moi drodzy bardzo dziękuje za pomoc. W krótce będę miał kolejne pytania.

Wtedy urząd skarbowy jak się dopatrzy takich zabiegów to wezwie do wyjaśnienia. Jezeli oboje jesteście watowcami, to niemalże od razu, jako że oboje bedziecie musieli składać JPK. Sądze, że nie będzie najmniejszego problemu udowodnić, że owych panów nigdy nie widziałeś, ani nigdy takiej faktury nie wystawiłeś.

bramborak: Dziękuje za ekspresową odpowiedz i wyjaśnienie.

Orientujesz się może jaki dział jest najodpowiedniejszy dla zapytań na temat jednoosobowych działalności gospodarczych? (fakturowania, księgowości, kontrahentów)

Ostatnia edycja:
bramborak napisał:
... to niemalże od razu, jako że oboje bedziecie musieli składać JPK. ...
Nic bardziej mylnego, nie wcześniej niż po 25 dniu miesiąca następnego, w którym nastąpiło zaksięgowanie kosztu. Wprowadzasz w błąd takimi wypowiedziami.

LeszsekS napisał:
(...) nie wcześniej niż po 25 dniu miesiąca następnego, w którym nastąpiło zaksięgowanie kosztu. (...)
Podasz podstawę prawną tego twierdzenia? Według mnie JPK można złożyć wcześniej niż w ostatnim dniu terminu.

Oczywiście, że można ale nie ma takiego obowiązku i nie znam nikogo kto to robi wcześniej niż w tym terminie. Nawet profesjonalne biura wysyłają 25 dnia.

Ja znam bardzo wiele osób i biur rachunkowych, które składają JPK zaraz po zrealizowanym rozliczeniu. Profesjonalne biura nie wysyłają ostatniego dnia JPK czy wcześniej deklaracji ponieważ nie jest to fizycznie możliwe by konkretne księgowe podpisały wybrane dokumenty. Tylko niezbyt ogarnięte biura wysyłają dokumentacje w ostatnim dniu - po prostu właściciel podpisuje wszystkie deklaracje/JPK nawet te, których nie przygotował bo zrobiły to podwładne księgowe.

Więc nie poprawiaj innych, którzy wskazują, iż wezwanie może być od razu, a nie "najwcześniej po 25-tym".

maniek6 napisał:
... Tylko niezbyt ogarnięte biura wysyłają dokumentacje w ostatnim dniu - po prostu właściciel podpisuje wszystkie deklaracje/JPK nawet te, których nie przygotował bo zrobiły to podwładne księgowe. ....
Wybacz ale bredzisz, te dokumenty wysyła się elektronicznie, jest to tylko kilka kliknięć.. Reszty nie warto komentować.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót