Faktura z wodociągów

• Autor wątku Autor wątku 14przem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

14przem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
Prowadzę działalność gospodarczą i na terenie firmy prowadziłem remont. Niestety podczas wylewania posadzki część betonu dostała się do kanalizacji na ulicy. Kanalizacja była drożna ale zwyczajnie zabrudzona.Po tym zdarzeniu dostałem pismo z wodociągów że zatkalem kanalizację oni ja udroznili i wystawia za to fakturę.
Wydaje mi się że w pierwszej kolejności powinni mnie wezwać do uporządkowania kanalizacji a nie samemu to robić i wystawiać fv. Boje się że fv będzie nie adekwatna do usługi i mam wątpliwość czy ich działanie było zasadne i zgodne z prawem.
Moje pytanie jest takie czy bez wezwania mnie do porządków mogą sami podjąć działanie i mnie za to obciążać ?

Do kogo należy grunt, na którym znajduje się firma? Czy wyciek był na terenie Twojej firmy czy już za granicą działki?

Wyciek do kanalizacji nastąpił na moim gruncie ale czyszczenie kanalizacji przez wodociagi było na odcinku poza moja działka.Ja oczywiście u siebie sam sobie posprzątałem i wcale nie potrzeba bylo dużego nakładu sił i sprzętu .

Jeszcze jedno.Ja nie próbuje czy też nie chce "umyć od tego rąk ".Wiem że to moja wina.Mam tylko wątpliwość co do działań wodociągów.Bez uprzedzenia mnie i bez żadnego powiadomienia uporządkowali to a teraz chcą mnie za to obciążyć. Gdybym dostał informacje że zabrudzilem kanalizacja sam i w swoim zakresie bym to posprzątał.

Powrót