B
boki77
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
W poszukiwaniu wsparcia prawnego w celu odzyskania niewypłaconego mi kiedyś wynagrodzenia od pracodawcy w Niemczech rozmawiałem telefonicznie z niemiecką kancelarią adwokacką. Za udzielone mi informacje i wskazówki wstępne nie pobrano ode mnie wówczas żadnego honorarium. Za ich poradą rozważyłem możliwość skorzystania z usług innej kancelarii w Niemczech (położonej blisko siedziby pracodawcy). Odbyłem z nową kancelarią rozmowę telefoniczną i wysłałem wszelkie informacje dotyczące mojej sprawy. Na ich podstawie miałem otrzymać odpowiedź czy w ogóle podejmą się prowadzenia mojej sprawy czy też nie. Po długim czasie otrzymałem jedynie zdawkową informację, że wezwą mojego pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia. Jakież było moje zdziwienie, gdy wraz z pełnomocnictwem do prowadzenia sprawy (które miałem podpisać i odesłać do kancelarii), otrzymałem również już na tym etapie fakturę do zapłaty! Podczas pierwszej rozmowy, od kancelarii nie otrzymałem żadnej informacji, iż jakiekolwiek wskazówki, które są mi udzielane w czasie tej pierwszej rozmowy będą traktowane już jako porada prawna i jako taka będzie wymagała zapłaty. Gdybym został uprzedzony o tym fakcie, to przerwałbym z pewnością dalszą rozmowę z kancelarią na temat mojej sprawy.
I tak, nie otrzymawszy de facto żadnej wykonanej usługi przez kancelarię (bo usługi w ostateczności nawet formalnie nie zleciłem) dostałem i tak fakturę do zapłaty.
I w tym miejscu mam pytania:
- czy niemiecka kancelaria adwokacka ma dostęp do danych meldunkowych (np. aby odnaleźć mnie po adresie zameldowania w Niemczech)?
- jakie działania mogą być podjęte przez kancelarię/sąd/komornika w tym przypadku? Czy jest możliwe np. "wejście" na moje zarobki u mojego nowego pracodawcy w Niemczech aby wyegzekwować ode mnie kwotę tej faktury?
Proszę serdecznie o pomoc.
I tak, nie otrzymawszy de facto żadnej wykonanej usługi przez kancelarię (bo usługi w ostateczności nawet formalnie nie zleciłem) dostałem i tak fakturę do zapłaty.
I w tym miejscu mam pytania:
- czy niemiecka kancelaria adwokacka ma dostęp do danych meldunkowych (np. aby odnaleźć mnie po adresie zameldowania w Niemczech)?
- jakie działania mogą być podjęte przez kancelarię/sąd/komornika w tym przypadku? Czy jest możliwe np. "wejście" na moje zarobki u mojego nowego pracodawcy w Niemczech aby wyegzekwować ode mnie kwotę tej faktury?
Proszę serdecznie o pomoc.
Ostatnia edycja: