Faktura za niezamawianą usługę

• Autor wątku Autor wątku amalinowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amalinowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Otrzymałem dzisiaj od pewnej firmy fakturę obejmującą zamawianą przeze mnie usługę, jak również kilka innych pozycji, których to nie zamawiałem.
Oczywiście w tejże firmie upierają się, że zamawiałem wszystkie pozycje ujęte na fakturze.

Problemu z udowodnieniem jak było w rzeczywistości nie będzie - była pisemna umowa bardzo szczegółowo określająca zakres usług. Interesuje mnie natomiast co powinienem w takim wypadku zrobić - odesłać fakturę i..? pisemnie odmówić jej przyjęcia, reklamować ją - jak to sformułować, na co się powołać itp itd.

Wystarczy mi informacja czego mam szukać - całkiem sprawnie obsługuję google ;-)

Jeżeli posiada Pan umowę zawierającą opis zamówionych usług lub ich zakresu, należy odesłać otrzymaną fakturę wraz z żądaniem wystawienia jej korekty, która powinna uwzględniać zapisy umowy, tj. jedynie zamówione usługi (należy się powołać na umowę).

Dziękuję za informację. I tak od razu na przyszłość: jak by to wyglądało jeśli otrzymałbym fakturę zawierającą tylko i wyłącznie niezamawiane towary/usługi?

Opłaca Pan to, co wynika z UMOWY. O resztę niech firma występuje do sądu. Umowa plus dowód wpłaty kwoty wynikającej z umowy będą dowodami w postępowaniu - dlatego należy je przechować.

I jeszcze raz dziękuję - wiem już wszystko.

Proszę poczytać rozd.XXII Kodeksu Cywilnego - Prowadzenie cudzych spraw bez zezwolenia. Szczególną uwagę należy zwrócić na art.754, bo jeżeli firma rzeczywiście wykonała usługi ponad zamówiony zakres - a wiedziała, co zostało zamówione - jest to podstawa do odmowy zapłaty a pracę wykonaną, lecz nie zamówioną.

Jeszcze drobny szczegół jeżeli faktura nie został w całości przyjęta do księgowania należy sporządzić fakturę korygującą.
Ponadto nie do końca jest z tym że na podstawie 754 można uwolnić się od odpowiedzialności. Wykonawca może powołać się na umowę ustną, albo na pewne fakty które świadczyły o zgodzie zamawiającego.

Powrót