Faktury, rachunki z niemiec?

• Autor wątku Autor wątku kasiulek70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiulek70

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam
Oto moje pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi :( :

Prowadząc DG w formie handlu zaopatruję się w towary w DE, kiedy robię zakupy w halach typu Makro wszystko jest oczywiste czyli płacę i otrzymuję fakturkę bez podatku Vat. Problem jest w momenci kiedy to kupuję coś na sprzedaż w sklepie detalicznym, co prawda otrzymuję paragon fiskalny ale to nie wystarczy abym tu w PL mogła Vat zawarty w cenie zaliczyć do Vatu naliczonego :( Dlatego też próbowałam w tych sklepach otrzymać fakturę na podstawie paragonu zaraz po dokonaniu zakupów, i tu zaczynają się schody. We wszystkich mi odmówiono tłumacząc się że na paragonie są wszystkie dane ich sklepu i oni nie mają obwiązku wystawiania innych pokwitowań sprzedaży. Czy jest to prawda?
Przecież ja właśnie na podstawie tylko takiej faktury mogę starać się o zwrot niemieckiego Vatu bez tego zwrotu mój towar jest opodatkowany vatem i polski i niemieckim :(

Słyszałam że sklepy w De mają obowiązek wystawiania faktur tak samo jak czynią to sklepy w PL tylko po prostu się od tego uchylają ? Cz jest na to jakiś unijny przepis na który mogłabym się powołać?

Powrót