Fałszowanie zaświadczeń o dochodach art 270 kk- pomozcie,pro

• Autor wątku Autor wątku turquoise
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

turquoise

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam bardzo wazna dla mnie sprawe.
Moj narzeczony falszowal zaswiadczenia o zarobkach i sprzedawal je potem ludziom ktorzy wyludzali kredyty. Jest oskarzony o art 270 kk czyli falszerstwo. Rok temu go zlapali w grudniu i dostal od sadu dozor policyjny az do rozprawy.Nie stawial sie bo sie bal ze go zamkna. Teraz tydzien temu go znalezli i czekaw areszcie sledczym w kce na rozprawe ktora bedzie 28 maja.przyznal sie do wszystkiego od razu, poddal sie dobrowolnie karze. Chcialabym wiedziec czy wedlug was ma i czy wogole ma jelsi tak to mniej wiecej jakie szanse na otrzymanie wyroku w zawieszenu?Mam sie starac o obronce z urzedu? Czy to ze nie stawial sie na dozor przekresla to iz mozedostac zawiasy? Dodam iz wczesniej byl niekarany to jego pierwsze przeiwnienia, okolicznoscia lagodzaca jest to izzakablowal kilka osob oraz to iz jak zaczal sie tym "zajmowac" jego mam wlasnie umierala na raka i chlopak nie wiedzial co ma robic.
pomozcie, prosze.

[cytat="turquoise":2tx6iyr2] Czy to ze nie stawial sie na dozor przekresla to iz mozedostac zawiasy? [/cytat:2tx6iyr2]

Nie.

A ogolnie uwazasz iz moze dostac zawiasy? Bylabym wdzieczna za bardziej rozbudowana odpowiedz..tzn.jestem wdzieczna za ta ale..mozesz cos wiecej napisac?

A ma samo 270 czy też jakieś pomocnictwo do oszustwa?
Ile było takich przypadków?

Obawiam się,że nie uzsykasz tutaj odpowiedzi jaką Sąd podejmie w tym przypadku decyzję - czy zawiesi wykonanie kary czy też orzeknie karę bezwględną.

w pozowleniu na widzenie ktore otrzymala od sadu bylo tylko 270 kk. ludzi ktorym to sprzedal bylo ok 20 nie kazdy dostal kredyt.Domyslam sie ze 100% odp nie dostane ale..mimo wszystko pytam kogos kto sie mniej wiecej orientuje jakie sa wyroki w takich przypadkach itp...Czy to iz nie byl karany jest na jego korzysc?Oraz to iz sie przyznal?

1. To że pozwoleniu na widzenie było zaznaczone że jest oskarżonym z art. 270 k.k. nie oznacza bynajmniej iz zarzuty jakie na nim ciążą nie obejmują także innych czynów. Przeważnie na pozwoleniu na widzeniu nie wypisuje sie dokładnie całej kwalifikacji (czesto zresztą cała by sie nie zmieściła), a jedynie wiodący artykuł.
2. Jeżeli Pani narzeczony dobrowolnie poddał się karze, i otrzymał dozór policyjny to czemu bal się bał?? Nie rozumiem. Gdyby mieli go zamknąć, to by go zamkneli. A skoro puścili, to oznacza że miał dobre prognozy. Jesli na dodatek uzgodniony wyrok byl wyrokiem z zarunkowym zawieszeniem wykonania kary (zawiasy) to ukrywanie sie w tej sytuacji oznacza że Pani narzeczony upadł na głowę. Na pewno to że się ukrywał mu nie pomoże. Tego może być Pani pewna.
3. Nie da się jednoznacznie okreslić jaki wyrok dostanie Pani narzeczony, zwłaszcza z nieodpowiedzialnym zachowaniem jakiego się dopuścił tj. ukrywanie się. Teoretyznie szansa na wyrok z warunkowym zawieszeniem wykonania kary istnieje. Wowczas to okres ktory przesiedział w areszcie zostałby mu zaliczony na poczet grzywny. Nie jest jednak też wykluczone, że zostanie skazany na karę bezwzglednego pozbawienia wolności. Tego nikt nie wie.
4. Jeśli Pani narzeczony chciałby mieć przyznanego obrońcę z urzedu, a nie zachodzą w jego przypadku przesłanki obrony obligatoryjnej (art. 79 k.p.k.) to musi zwrócić się w tym celu do Sadu.

Powrót