Fałszywa reklama

• Autor wątku Autor wątku gbeata333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gbeata333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry

Mam pytanie odnośnie nierzetelnej informacji dotyczącej wykonania tatuażu w postaci makijażu permanentnego. Na całym świecie makijaż permanentny jest uznawany za rodzaj tatuażu tylko polskie firmy szkolące mikropigmentacji uczą ,ze jest to wprowadzenie pigmentu w naskórek, że jest to proces odwracalny, tzn. ze po jakims czasie barwnik znika złuszczając sie ze skórą. Oczywiscie jest to nieprawda bo jest on wprowadzany w skórę właściwą położoną pod naskórkiem identycznie jak tatuaz artstyczny i w formie niezmienionej może w niej twać 15 lat jeśli jest to barwnik mineralny a potem ulega zmianom tzn jasnieje lub zmienia barwę. Barwniki roślinne blakną po 1,5 roku ale również nie znikają całkowicie. Jesli byłby wprowadzany w epidermę faktycznie złuszczyłby się ale po miesiącu, gdyz tyle trwa regeneracja naskórka ok 28 dni.
Moje pytanie brzmi czy mozna takich szkoleniowców pociągnąć do odpowiedzialności zmusić aby zmienili program szkoleń, potem kosmetyczki powtarzając to czego w dobrej wierze sie nauczyły doprowadzają do niekorzystnych decyzji swoje klientki, w rezultacie czesto chodzą z oszpeconą twarzą lub decydują się na bardzo drogie zabiegi dermatologiczne mające usunąć niepożądane efekty.
Czy jest to w naszym kraju wolnoamerykanka, ponieważ nie ma uregulowań prawnych dotyczących stricte zabiegu zwanego makijażem permanentnym.
Jak to jest w świetle ustawy o nierzetelnej konkurencji i fałszywej rekalmy?
Dziekuję za odpowiedź
Beata

Na oknie zakladu kosmetycznego jest reklama; Pierwszy Japonski masaz darmowy oraz podany jest num,er telefonu. Zadzwonilam, umowilam sie na masaz, przy czym bylam przekonana ze jest darmowy. Zamiwilam nastepna wizyte. :rolleyes:Po zakonczeniu ,masazu pani masazystka powiedziala ; ale jeszcze pani nie zaplacila. Powiedzilam, ze na oknie pisze, ze pierwszy masaz jest darmowy. Ona powiedziala, ze to bylo przed rokiem i ze mam zaplacic gotowka. Ja nie mialam przysobie zadnych pieniedzy, powiedzialam, ze zaplace karta. Ona katrty nie bierze. Wyszlam, przy czym powiedzialam, ze przynikose pieniadze. Teraz mysle, ze to falszywa reklama. Co mam zrobic? Gdzie mam isc/ Kogo popinformowac o falszywej reklamie i wyludzaniu pieniedzy. Dodam, ze Pani jest Ukrainka. 24.08.2023

Powrót