Fałszywe dokumenty

• Autor wątku Autor wątku Szaman666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szaman666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Jeśli zły dział to z góry przepraszam.

Ostatnio znajomy chwalił się, że kupił w internecie dowód osobisty i prawo jazdy. Oczywiście kolekcjonerskie. Dokumenty wyglądały jao prawdziwe. Mówił że nawet legitymowala go policja i pokazał im. Ten "lewy dowód " . Dodam że był on na inne nazwisko i dane itp. Podobno policja to sprawdziła i życzyli mu miłego wieczoru. Trochę w to nie wierzyłem bo moim zdaniem jest jakiś rejestr w którym policja sprawdza no i jak wymyślił sobie dane to chyba by im to wyskoczyło gdzieś? Czy się mylę i można tą łatwo zmienić swoją tożsamość?

Jaki masz dokładnie problem prawny?

albo kolega wszystko zmyśla albo zataił kluczowe elementy zdarzenia z policją.

na pewno gdyby poszedł do banku i założył rachunek bankowy (a jeszcze lepiej: wziął kredyt) na dane z "dowodu kolekcjonerskiego" to miałby zarzuty karne.

Czyli banki i policja mają jakiś wgląd w rejestr tak? Trochę się z nim pożarlem wręcz o to bo przecież było by to absurdalne. Ale tak się upieral przy swoim że chciałem się upewnić.
Ale co w sytuacji gdy np miał dowód na istniejącą osobę jedynie ze swoim zdjęciem? Wtedy było by to możliwe chyba

Szaman666 napisał:
... Podobno policja to sprawdziła i życzyli mu miłego wieczoru. ...
Kompletna bzdura, Policja ma dostęp do bazy PESEL.

Czyli wszystko zmyslil heh dzięki za info

Jeśli wpisał prawdziwe dane innej osoby to po sprawdzeniu w rejestrze mogliby się nie zorientować.

a zdjęcie też użył prawdziwe? Oj, coś mi się wierzyć nie chce w te bajeczki...

Powrót