Fałszywe konto na fb

• Autor wątku Autor wątku kasia11223344
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia11223344

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam ktoś wczoraj wieczorem założył na moje imie i nazwisko konto na facebooku dodal tez zdjecie profilowe które było gdzies w grafice google, dzisiaj napisalam fa fb do tej osoby z prosba o usuniecie konta i postraszyłam policja . Ta osoba odpisala ze bardzo przeprasza itp i ze usunie konto i tak tez zrobila,konto jest usuniete. dodam ze ta osoba nie zamiescila na tym profilu zadnych postow obrazliwych teksow itp konto bylo puste tylko zdjecie imie i nazwisko i kilku znajomych. teraz moje pytanie brzmi czy zglaszajac to na policje beda w stanie dojsc kto zalozyl to konto? i czy uzyskam od nich taka informacje ? czy ta osoba moze byc w jakis sposob ukarana?

dla mnie to nie bzdety...czyli policja nie przyjmie nawet zgloszenia nie mam po co isc?

ale slyszalam ze fb nie udostepnia takich danych nawet policji czy to prawda? wiec nie wiem czy jest sens isc..

znajomi mowia mi ze policjanci beda mieli ze mnie ubaw

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kodeks karny

Art. 190 a
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inna osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Jezeli uwazasz, ze zamiar/cel byl taki jak podany w art. 190 to mozesz spokojnie isc na policje.

A policja nie ma mozliwosci nie przyjac zawiadomienia. Moze i sie pod nosem usmiechna ale zbyć ciebie nie maja prawa.

poczytałam ale nie wiele z tego rozumiem

@Regand

Art. 190 a §2 kodeksu karnego w mojej interpretacji nie jest tutaj odpowiedni, bo: "wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej"

Jeżeli uważasz, że osoba ta miała na celu wyrządzenie Ci szkody majątkowe lub osobiste i masz na to dowody to możesz udać się z tym na policje, ale szanse na wygranie sprawy są niewielkie.

Powrót