fałszywe oskarżenia na forum

• Autor wątku Autor wątku Ania-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam. Sprawa nie jest prosta. Mój syn został opisany na jednym z forów muzycznych jako osoba, która zniszczyła komuś sprzęt. Sprawa wyglądała tak, że syn brał udział w występie podczas uroczystości. Jeden z uczestników udostępnił mu swój sprzęt (klawisze), syn zagrał, właściciel sprzętu był w tym czasie nieobecny na sali. Po występie syn odszedł od sprzętu, poszedł do znajomych, a sprzęt pozostał na scenie. Na sali w tym czasie było wiele osób. Po jakimś czasie właściciel wrócił na scenę i podszedł do syna, twierdząc, że jeden z elementów instrumentu jest uszkodzony. Że być może, jest to usterka materiału, on będzie reklamował sprzęt w sklepie, a jeśli się nie uda, poprosi syna o zwrot kosztów naprawy (ok. 200 zł). Syn powiedział zgodnie z prawdą, że on tego nie zrobił, że jak odchodził sprzęt był całkowicie sprawny, ale właściciel po pewnym czasie zaczął telefonicznie domagać się pieniędzy. Syn powiedział, że nie jest winny i że nie zapłaci. Właściciel opisał syna na jednym z forów,jako niesolidnego. Jako komentarze, są groźby, co ktoś inny by "z takim zrobił" a najważniejsze - jeden z klubów odmówił występu zespołowi syna na koncercie, ze względu na ten wpis na forum - że jest niesolidny. W związku z tym mam pytania:
1. czy osoba może bezkarnie wypisywać na ogólnodostępnym forum nieprawdziwe, zniesławiające informacje a inni na tej podstawie wypisywać groźby
2. mam tylko nick tej osoby (zmieniła telefon) - jak i kto ją może znaleźć
3. czy i jak w przypadku utraty możliwości koncertowania i promocji można dochodzić odszkodowania
4. czy syn powinien zażądać przeprosin i odwołania oszczerstw na forum czy też są podstawy i sens do wystąpienia przeciw osobie ukrywającej się pod nickiem do sądu
przepraszam, że się tak rozpisałam, będę wdzięczna za pomoc, Ania

Powrót