A
Ania-
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
witam. Sprawa nie jest prosta. Mój syn został opisany na jednym z forów muzycznych jako osoba, która zniszczyła komuś sprzęt. Sprawa wyglądała tak, że syn brał udział w występie podczas uroczystości. Jeden z uczestników udostępnił mu swój sprzęt (klawisze), syn zagrał, właściciel sprzętu był w tym czasie nieobecny na sali. Po występie syn odszedł od sprzętu, poszedł do znajomych, a sprzęt pozostał na scenie. Na sali w tym czasie było wiele osób. Po jakimś czasie właściciel wrócił na scenę i podszedł do syna, twierdząc, że jeden z elementów instrumentu jest uszkodzony. Że być może, jest to usterka materiału, on będzie reklamował sprzęt w sklepie, a jeśli się nie uda, poprosi syna o zwrot kosztów naprawy (ok. 200 zł). Syn powiedział zgodnie z prawdą, że on tego nie zrobił, że jak odchodził sprzęt był całkowicie sprawny, ale właściciel po pewnym czasie zaczął telefonicznie domagać się pieniędzy. Syn powiedział, że nie jest winny i że nie zapłaci. Właściciel opisał syna na jednym z forów,jako niesolidnego. Jako komentarze, są groźby, co ktoś inny by "z takim zrobił" a najważniejsze - jeden z klubów odmówił występu zespołowi syna na koncercie, ze względu na ten wpis na forum - że jest niesolidny. W związku z tym mam pytania:
1. czy osoba może bezkarnie wypisywać na ogólnodostępnym forum nieprawdziwe, zniesławiające informacje a inni na tej podstawie wypisywać groźby
2. mam tylko nick tej osoby (zmieniła telefon) - jak i kto ją może znaleźć
3. czy i jak w przypadku utraty możliwości koncertowania i promocji można dochodzić odszkodowania
4. czy syn powinien zażądać przeprosin i odwołania oszczerstw na forum czy też są podstawy i sens do wystąpienia przeciw osobie ukrywającej się pod nickiem do sądu
przepraszam, że się tak rozpisałam, będę wdzięczna za pomoc, Ania
1. czy osoba może bezkarnie wypisywać na ogólnodostępnym forum nieprawdziwe, zniesławiające informacje a inni na tej podstawie wypisywać groźby
2. mam tylko nick tej osoby (zmieniła telefon) - jak i kto ją może znaleźć
3. czy i jak w przypadku utraty możliwości koncertowania i promocji można dochodzić odszkodowania
4. czy syn powinien zażądać przeprosin i odwołania oszczerstw na forum czy też są podstawy i sens do wystąpienia przeciw osobie ukrywającej się pod nickiem do sądu
przepraszam, że się tak rozpisałam, będę wdzięczna za pomoc, Ania