Fałszywe oskarżenia na publicznym forum oraz publikowanie danych osobowych

• Autor wątku Autor wątku a900pozdro600
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a900pozdro600

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

w dniu dzisiejszym na pewnym forum został opublikowany post który ma podawać dane osobowe osób odpowiedzialnych za administrowanie pewnego fanpage na portalu facebook który rzekomo miał wyłudzać pieniądze od innych osób. (oferował on sprzedaż produktów takich jak przedmioty w grze, lecz po zakupie nie były one dostarczane do kupujących).

W temacie na forum pojawiło się moje imię, nazwisko, szkoła do której uczęszczam, link do profilu facebook. Osoba tworząca ten temat napisała że to ja jestem "jednym ze sprawców" i to do mnie powinny kierować się osoby oszukane na tej stronie facebook. Sprawa wygląda tak że ze stroną tą nie miałem nic wspólnego a osoba ta zrobiła to z czystej niechęci do mnie.

I tu nasuwa się pytanie, co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Wytoczyć proces? Jeżeli tak to na podstawie których artykułów (prosiłbym o przytoczenie). Na razie napisałem wiadomość do tej osoby i jeżeli dalej będzie kierowała takie zarzuty w moją stronę chciałbym aby poniosła tego konsekwencje.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

witam

doszło tutaj do naruszenia Pańskich dóbr osobistych takich jak cześć i dobre imię. Moze więc Pan wytoczyć powództwo o ochronę dóbr osobistych przeciwko tej osobie i o zaniechanie naruszeń, oraz dopełnienie czynności potrzebnych do usunięcia skutków naruszenia + ewentualnie żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.

kodeks cywilny:
Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Art. 24. § 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.
§ 2. Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych.

W pozwie moze Pan umieścić wniosk o udzielenie zabezpieczenia poprzez nakazanie usunięcia uwłaczających postów.
W zakresie, w jakim przepisy dopuszczają nowacyjne zabezpieczenie roszczenia niepieniężnego (art 755), zezwalają one również na odstępstwo od zasady, iż zabezpieczenie nie może zmierzać do zaspokojenia roszczenia (art. 731) - tak więc mozna domagać się zabezpieczenia popezez usunięcie wpisów na forum, poniewaz ich znajdowanie się tam powoduje iz znajdujące się w nich pomówienia pod Pańskim adresem dotrą do szerokiej rzeszy uzytkowników i tym samym spowodują utrudnienie osiągnięcia celu postępowania w sprawie o ochronę dóbr osobistych.

kodeks postępowania cywilnego:
Art. 730. § 1. W każdej sprawie cywilnej podlegającej rozpoznaniu przez sąd lub sąd polubowny można żądać udzielenia zabezpieczenia.

Art. 730 1 .
§ 1. Udzielenia zabezpieczenia może żądać każda strona lub uczestnik postępowania, jeżeli uprawdopodobni roszczenie oraz interes prawny w udzieleniu zabezpieczenia.
§ 2. Interes prawny w udzieleniu zabezpieczenia istnieje wtedy, gdy brak zabezpieczenia uniemożliwi lub poważnie utrudni wykonanie zapadłego w sprawie orzeczenia lub w inny sposób uniemożliwi lub poważnie utrudni osiągnięcie celu postępowania w sprawie.

Art. 755. § 1. Jeżeli przedmiotem zabezpieczenia nie jest roszczenie pieniężne, sąd udziela zabezpieczenia w taki sposób, jaki stosownie do okoliczności uzna za odpowiedni, nie wyłączając sposobów przewidzianych dla zabezpieczenia roszczeń pieniężnych.
§ 2 1 . Przepisu art. 731 nie stosuje się, jeżeli zabezpieczenie jest konieczne dla odwrócenia grożącej szkody lub innych niekorzystnych dla uprawnionego skutków.

a900pozdro600 napisał:
Witam,

w dniu dzisiejszym na pewnym forum został opublikowany post który ma podawać dane osobowe osób odpowiedzialnych za administrowanie pewnego fanpage na portalu facebook który rzekomo miał wyłudzać pieniądze od innych osób. (oferował on sprzedaż produktów takich jak przedmioty w grze, lecz po zakupie nie były one dostarczane do kupujących).

W temacie na forum pojawiło się moje imię, nazwisko, szkoła do której uczęszczam, link do profilu facebook. Osoba tworząca ten temat napisała że to ja jestem "jednym ze sprawców" i to do mnie powinny kierować się osoby oszukane na tej stronie facebook. Sprawa wygląda tak że ze stroną tą nie miałem nic wspólnego a osoba ta zrobiła to z czystej niechęci do mnie.

I tu nasuwa się pytanie, co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Wytoczyć proces? Jeżeli tak to na podstawie których artykułów (prosiłbym o przytoczenie). Na razie napisałem wiadomość do tej osoby i jeżeli dalej będzie kierowała takie zarzuty w moją stronę chciałbym aby poniosła tego konsekwencje.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Oczywiście, kolega wyżej dobrze prawi, aczkolwiek trzeba dodać ważną rzecz: zrób zrzuty ekranu strony na której zostałeś zniesławiony, najlepiej skontaktuj się z administratorem forum, poinformuj go jak sprawa wygląda, ażeby zabezpieczył wszystkie dowody w przypadku postępowania sądowego.
Po czym zbierz wszystko i fru ;)

Do tego sprawa karna za pomówienie - art. 212 kodeksu karnego.

FreeG napisał:
Do tego sprawa karna za pomówienie - art. 212 kodeksu karnego.

Dokładnie, ale jeśli chodzi o takie sprawy to obstawiam że podejrzany o w/w jest jeszcze niepełnoletni i nieświadomy tego co mu grozi ;)

W takiej sytuacji polecam wysłać mu link do tego tematu, zażądać usunięcia obraźliwego postu i oficjalnych publicznych przeprosin, najlepiej na wideo wrzuconych na tamto forum ;)

Prostsze i łatwiejsze rozwiązanie..

Powrót