J
jolcia76
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 52
Witam
Przez byłego męża zostałam posądzona o kradzież drzewek z jego posesji na której mieszkaliśmy wspólnie z dziećmi ale nadal jestem tam zameldowana. Sprawa trafiła do Sądu i zostałam przez Sąd uniewinniona. Nadmieniam iż mój były mąż by mi zrobić na złośc co jakiś czas posądza mnie o różne rzeczy ( w tym kradzieże).Powoli mam już dość tych oskarżeń, Moje pytanie brzmi :
1.Czy mogę wnieść sprawę do Sądu na męża o fałszywe oskarżenia?
2.Czy jest to sprawa z powództwa prywatnego czy jest ścigana z urzędu?
3. Jeśli z powództwa prywatnego to jakie są koszty wniesienia pozwu?
4. Czy mogę też domagać się odszkodowania? ( nadmieniam iż były mąż ma wyrok odroczony na okres jednego roku , tj, sprawa o pobicie mnie)
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Przez byłego męża zostałam posądzona o kradzież drzewek z jego posesji na której mieszkaliśmy wspólnie z dziećmi ale nadal jestem tam zameldowana. Sprawa trafiła do Sądu i zostałam przez Sąd uniewinniona. Nadmieniam iż mój były mąż by mi zrobić na złośc co jakiś czas posądza mnie o różne rzeczy ( w tym kradzieże).Powoli mam już dość tych oskarżeń, Moje pytanie brzmi :
1.Czy mogę wnieść sprawę do Sądu na męża o fałszywe oskarżenia?
2.Czy jest to sprawa z powództwa prywatnego czy jest ścigana z urzędu?
3. Jeśli z powództwa prywatnego to jakie są koszty wniesienia pozwu?
4. Czy mogę też domagać się odszkodowania? ( nadmieniam iż były mąż ma wyrok odroczony na okres jednego roku , tj, sprawa o pobicie mnie)
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.