fałszywe zeznania - a uchylenie decyzji administracyjnej

• Autor wątku Autor wątku wrudz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
wrudz

wrudz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.

Moja ex małzonka mieszkała sobie z konkubentem z którym miała dziecko, jednak aby otrzymac alimenty z funduszu alimentacyjnego zlozyła zeznanie pod odpowiedzialnoscia karna ze mieszka sama i jest samotna matka wychowujaca moje dzieci oraz konkubenta.

Na tej podstawie decyzja administracyjna przyznano jej swiadczenia. Mi nie udzilono zadnej informacji ani o jej dochodach ani o liczbie zgloszonych osob wiec teoretycznie o niczym jeszcze nie wiem ;)

wkrotce dostane decyzje, ze mam wyplacone jej swiadczenia zwrocic wraz z odsetkami - i bedzie to decyzja administracyjna - ktora chcialbym uchylic, odowolac sie, albo cos.

swoja droga w sadzie lezy od kilku miesiecy moj pozew o czasowe (wlasnie o te 9 miesiecy kiedy nie placilem) umozenie alimentów - poniewaz miałem wypadek - udar mózgu i nie mogłem zarabiac.

od czego zacząć?
czy czekać na decyzje administracyjna o spłacie ?
czy zglosic do prokuratury fałszywe zeznania co do dochodow w rodzinie (bo z uwzglednieniem konkubenta - nie dostała by z funduszu)

oczywiscie wiem ze wszelkie zobowiazania a szczegolnie alimenty nalezy splacać, jenak w tym przypadku mam dziecko z aktualnego małzenstwa ktoremu byt rowniez musze zapewnic a spryt poprzedniej małoznki sprawił ze moje skromne zasoby finasowe nie sa dzielone w sposób uczciwy miedzy moje potomstwo ;)

dziekuje pozdrawiam.

dochody konkubenta twojej bylej żony mają sie nijak do obowiązku płacenia alimentów przez ciebie na twoje dzieci, w praktyce wygląda to tak że twoja ex dostanie alimenty z funduszu a ty dostaniesz komornika któy będzie siągał należność od ciebie
jeśli masz zasądzone alimenty prawomocnym wyrokiem sądu musisz je płacić, jeśli kwota ta przekracza twoje mozliwości finansowe mozesz wnieśc sprawe o obniżenie alimentów i przedstawić swoją sytuację rodzinną (nowa rodzina, kolejne dziecko, nie zdolnośc finansowa)

malutka dziekuje za odpowiedz ale chyba nie zrozumiałaś mojego pytania.

Istotą funduszu alimentacyjnego jest pomoc WYŁĄCZNIE osobom ubogim, daltego swiadczenia sa przyznawane jesli dochad na osbe jest mniejszy niz 525 zl

Moja ex małzonka ma ow dochod zdecydowanie wiekszy w swoim gospodarstwie i daltego zanizyła go nie podajac dochdów swojego konkubenta, a jednoczesnie wliczjac jego dziecko ze niby jest na jej wyłacznym utrzymaniu !!

Oj to masz przechlapane i napewno bedziesz musiał płacic a tak juz jest w polsce ze sa kombinatorki osobiscie uwazam ze ojciec powinien płacic na swoje dzieci ale rozniez matka powinna zabrac sie do roboty a nie liczyc na drapane.:mad: wkoncu dzieci sa wspólne ...

wrudz napisał:
malutka dziekuje za odpowiedz ale chyba nie zrozumiałaś mojego pytania.

Istotą funduszu alimentacyjnego jest pomoc WYŁĄCZNIE osobom ubogim, daltego swiadczenia sa przyznawane jesli dochad na osbe jest mniejszy niz 525 zl

Moja ex małzonka ma ow dochod zdecydowanie wiekszy w swoim gospodarstwie i daltego zanizyła go nie podajac dochdów swojego konkubenta, a jednoczesnie wliczjac jego dziecko ze niby jest na jej wyłacznym utrzymaniu !!

twoja ex żona mogła nie wykazywac dochodów konkubenta ponieważ nie pozostając z nim w związku małżeńskim nie ma sposobu by jej udowodnić że prowadzi z nim wspólne gospodarstwo domowe, tzn ona moze twierdzić że nie prowadzi z nim wspólnego godpsodarstwa nawet jeśli mieszkają pod jednym dachem, aby udowodnić ze jest inaczej trzeba świadków albo innych dowodów, którzy to potwierdzą . jednakże czy twoja była bedzie otrzymywać alimenty z funduszu czy tez nie komornik będzie i tak nad tobą "wisiał' bo twoim obowiązkiem jest płacić, jeśli będziesz się od tego uchylał możesz znaleść sie zk

"czy czekać na decyzje administracyjna o spłacie ?"

po otrzymaniu decyzji mozesz sie od niej odwołać

"czy zglosic do prokuratury fałszywe zeznania co do dochodow w rodzinie (bo z uwzglednieniem konkubenta - nie dostała by z funduszu)"

a potrafisz udowodnić jaka jest faktycznie ich sytuacja rodzinna?

Ostatnia edycja:
malutka26 napisał:
a potrafisz udowodnić jaka jest faktycznie ich sytuacja rodzinna?

potrafie ;) ale tego nie zrobie ;P

W calej mojej sprawie wcale nie chodzi mi o to aby uniknać placenia !

chodzi mi o unikniecie patologi w podziale zajetych pieniedzy na poczet alimentow.

moje zarobki 0k 2400 - komornik zabiera 1440
alemnty : K-350, U - 350, M- 350 - w sumie 1050 zl

komornik oddaje

K-350, U - 350, M - 30 (trzydzieści) !!!!!!!!!!!!!!!!

daltego ze k i u maja maja sprytniejsza i wredniejsza matke ktora bierze przez mops.

Powrót