Fałszywy sprzedawca allegro!

• Autor wątku Autor wątku kazimierzo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazimierzo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Otóż 2 dni temu zamówiłem na allegro gre na konsole ps4 battlefield 1
Autor aukcji pisał ze paczka zostanie wysłana po świętach, a jedyna opcja płatności to przelew. Mimo to złożyłem zamówienie, przelałem pieniądze i czekałem na zamówienie.
Dzisiaj dostałem maila od Allegro, ze konto sprzedającego tą gre zostało zawieszone, ponieważ zostało przejęte przez nieupoważnioną osobę, która wystawiła na sprzedaż przedmioty. Pisali w tym mailu, zeby wstrzymac sie z wplatą, ale ja juz przelałem te pieniądze. Nie wiem co teraz.
Prosze o pomoc.

Idź do banku, zgłoś reklamację, jako powód podaj oszustwo albo przelew na błędne dane (zależy od banku, powinni Ci pomóc w doborze zagadnienia), zapewne konto allegro było kradzione i płaciłeś na inne dane niż na te podane przez oszusta.

W przypadku np ING, jeżeli właściciel nie odpowie na zgłoszenie w ciągu x dni, automatycznie pieniądze wracają na konto osoby reklamującej. Jeżeli konto jest używane wyłącznie do oszustw, bank po otrzymaniu odpowiedniej ilości zgłoszeń przyjrzy się dokładniej transakcjom i ma prawo zablokować fundusze.

Ostatnia edycja:
db09 - jestem b. ciekaw w jaki sposób bank ma "pomóc" i pierwsze słyszę by dobrowolnie po N dniach z własnej kieszeni zwracał cokolwiek ; w którym to regulaminie i jakiej usługi są takie rewelacje??

tak jak podał Kolega Loco1 - na tę chwilę policja i program ochrony kupujących o ile spełniasz kryteria

Ostatnia edycja:
Myślę, że nie mam czasu, ani ochoty dalej brnąć w temat i uświadamiać/przekonywać kolejne osoby.

Jeżeli pójdzie o odpowiedniej porze, to nawet kolejek w banku nie będzie, ba, pewnie może reklamację złożyć przez internet w swoim banku. Ciekawi mnie co takiego kontrowersyjnego jest w mej wypowiedzi, że aż tak musicie to odradzać.

Ponieważ nie widzę osobiście podstawy do uznania takiej reklamacji.

Jeśli Pan takową dysponuje lub posiada decyzje banku potwierdzające taką procedurę proszę przytoczyć.
Jeśli nie proszę nie robić poszkodowanemu złudnych nadziei na jakiś mityczny zwrot z banku.

Koledze db09 chyba pomyliło się z chargeback. Słyszy że dzwoni, ale nie wie w którym kościele, bo Chargeback działa tylko na płatności kartą.

Mam taką samą sytuację - dzisiaj rano zapłaciłem 3000zł za iPhona i zadzwoniłem do sprzedającego (wcześniej z nim nie rozmawiałem) żeby powiadomić o wpłacie a tu okazuje się, że odbiera Pan który nie wie o co chodzi, nic nie sprzedawał a numer konta bankowego podany w danych sprzedającego nie jest jego. Teraz sprawę zgłosiłem na policje i wysłałem do allegro list z przedstawieniem całej sytuacji. Aukcja miała wyłączoną płatność payu

Zostaje wycieczka na policję z kompletem dokumentacji i zawiadomienie allegro o podejrzeniu oszustwa z danego konta.

Powrót