Fan page na facebooku, strony internetowe, serwisy internetowe a nasze dane.

• Autor wątku Autor wątku Seldom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seldom

Czy pisząc wiadomości z pomocą techniczną danego serwisu, strony czy też wysyłając wiadomosci do fan paga na Faceboku ta strona mogłaby podać legalnie nasze imię i nazwisko gdyby jakaś osoba o nie poprosiła?

Wykładnia ustawy o ochronie danych osobowych jest dla mnie chyba zbyt ciężka a i nie wiem czy takich rzeczy nie regulują jakieś inne dokumenty.

Seldom napisał:
... nie wiem czy takich rzeczy nie regulują jakieś inne dokumenty.
Prawo telekomunikacyjne, Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Operator telekomunikacyjny jest zobowiązany do zachowania tajemnicy telekomunikacyjnej na zasadach określonych w Prawie telekomunikacyjnym: Art. 159. i następne. Usługodawca usług świadczonych drogą elektroniczną, nie będący operatorem ma mniejsze obowiązki: Art. 12. i następne Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Operator telekomunikacyjny jest zobowiązany do zachowania tajemnicy telekomunikacyjnej na zasadach określonych w Prawie telekomunikacyjnym: Art. 159. i następne. Usługodawca usług świadczonych drogą elektroniczną, nie będący operatorem ma mniejsze obowiązki: Art. 12. i następne Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

A czy korespondencja mailowa z obsługą techniczną, suportem tego serwisu internetowego, strony internetowej, komunikatora internetowego forum internetowego i tak dalej.. w sprawach technicznych rowniez jest objęta tą tajemnicą telekomunikacyjną czy tajemnica telekomunikacyjna dotyczy tylko typowych usług świadczonych przez te serwisy, strony, komunikatory, fora..?

Ostatnia edycja:
Seldom napisał:
(...) ta strona mogłaby podać legalnie nasze imię i nazwisko gdyby jakaś osoba o nie poprosiła?(...)

Nie poprosiła, ale wykazała podstawę prawną. Takie działanie bez podstawy prawnej stanowiłoby przestępstwo zagrożone karą do 2 lat pozbawienia wolności, na podstawie art. 51 ust. 1 uodo.

Czy ktoś mógłby się jeszcze wypowiedzieć?

corporate'owiec napisał:
Nie poprosiła, ale wykazała podstawę prawną. Takie działanie bez podstawy prawnej stanowiłoby przestępstwo zagrożone karą do 2 lat pozbawienia wolności, na podstawie art. 51 ust. 1 uodo.

Tylko czy dane o których wspomniałem również są objęte ochroną przez ten przepis?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ustawa o ochronie danych przewiduje poziom "minimum" ochrony. Stosowanie przepisów innych ustaw do przetwarzania danych osobowych jest możliwe wyłącznie w sytuacji, gdy te przepisy przewidują dalej idącą ich ochronę.

W tym przypadku to i tak bez znaczenia - ponieważ w mojej ocenie, tu nie ma akurat najmniejszych wątpliwości.

Co innego, gdyby np. na podstawie historii konkretnych zapytań operator serwisu opracował pozbawioną indywidualizujących oznaczeń "listę pytań i odpowiedzi", gdzie eksponowane byłyby np. konkretne zagadnienia techniczne.

corporate'owiec napisał:
Ustawa o ochronie danych przewiduje poziom "minimum" ochrony. Stosowanie przepisów innych ustaw do przetwarzania danych osobowych jest możliwe wyłącznie w sytuacji, gdy te przepisy przewidują dalej idącą ich ochronę.

W tym przypadku to i tak bez znaczenia - ponieważ w mojej ocenie, tu nie ma akurat najmniejszych wątpliwości.

Co innego, gdyby np. na podstawie historii konkretnych zapytań operator serwisu opracował pozbawioną indywidualizujących oznaczeń "listę pytań i odpowiedzi", gdzie eksponowane byłyby np. konkretne zagadnienia techniczne.

A co jesli wymiana wiadomości z obslugą serwisu zachodzi poprzez ich facebookowy fanpage?

Powrót