Fanart - prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Marcin_Rejonowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin_Rejonowy

Jak to w końcu jest, przy wpisaniu w wyszukiwarkę forum "fanart" jest mało wyników.

Mam na myśli tutaj sytuację - rysuję fanart, jakiejś postaci np. z japońskiego anime, którego widzę jest coraz więcej. Z tego co dowiedziałem się od osób zajmujących się fanartem jest zasada "dopóki na fanarcie nie zarabiasz, a robisz to dla przyjemności jest ok", ale co jeśli, ktoś taki fanart wykorzysta ? Prawa do tego fanartu mi nie przysługują, bo jednak wątpliwe aby uznać za fanart rysunek postaci wymyślonej przez kogoś innego. Kto ma prawo do walki z stroną, która zamieszcza na swojej witrynie czyjeś fanarty ? Ciężko coś znaleźć jakąś obiektywną opinię, tylko wypowiedzi osób "uprawiających" fanart i ich przeciwników, a jednak jest to ciekawe czy autor fanartu może dochodzić swoich praw na drodze sądowej.

Marcin_Rejonowy napisał:
... Z tego co dowiedziałem się od osób zajmujących się fanartem jest zasada "dopóki na fanarcie nie zarabiasz, a robisz to dla przyjemności jest ok", ...
Skąd taka zasada? Na pewno nie wynika z przepisów prawnych. Każde korzystanie z opracowania wymaga zgody autora utworu pierwotnego. Rozpowszechnianie jest korzystaniem.
Marcin_Rejonowy napisał:
... Prawa do tego fanartu mi nie przysługują, bo jednak wątpliwe aby uznać za fanart rysunek postaci wymyślonej przez kogoś innego. ...
Skąd ta następna bzdura? Jak rozumiem są to opracowania istniejących utworów i jako takie podlegają ochronie prawnoautorskiej lecz autorskie prawa majątkowe są prawami zależnymi.
Marcin_Rejonowy napisał:
... Kto ma prawo do walki z stroną, która zamieszcza na swojej witrynie czyjeś fanarty ? ...
Zarówno autor utworu pierwotnego jak i autor opracowania.

LeszsekS napisał:
Skąd taka zasada?
Stąd, że właściciele praw autorskich nie zgłaszają takich spraw, jeśli autor fanartów nie ma zysków z tego tytułu, z bardzo prostego powodu - dodatkowa reklama.

LeszsekS napisał:
Zarówno autor utworu pierwotnego jak i autor opracowania.
Że autor utworu pierwotnego to oczywiste, ale autor opracowania, które zostało wykonane bez zgody twórcy również ? Mam na myśli tutaj sytuację, w której nikt nawet nie miał zamiaru pytać się twórcy o zgodę.

Marcin_Rejonowy napisał:
Stąd, że właściciele praw autorskich nie zgłaszają takich spraw, ...
To nie jest żadna zasada. Uprawniony w każdej chwili może skorzystać ze swoich praw.
Marcin_Rejonowy napisał:
... które zostało wykonane bez zgody twórcy również ? ...
Na wykonanie opracowania nie potrzeba żadnej zgody. Jest ona potrzebna na korzystanie i rozporządzanie tym opracowaniem, brak zgody nie umniejsza prawu autorskiemu autora opracowania.

Ostatnia edycja:
Powrót