fanpage o nazwie domeny mojej strony

• Autor wątku Autor wątku sakuragi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sakuragi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Chciałbym zapytać czy jeżeli ktoś stworzył sobie fanpage na facebooku z nazwą mojej domeny, załóżmy że moja strona to http://moja-strona.pl, a czyjś fanpage nazywa się moja-strona.pl to mogę to zgłosić do administracji facebooka żeby usuneli ten fanpage?

Sprawa wygląda tak, że osoba która ma ten fanpage nie chce mi go sprzedać lub chce to zrobić za jakieś kosmiczne kwoty. Czy mogę coś zrobić w tym wypadku?

Pozdrawiam

Wszystko zalezy od tego jaka nazwe ma twoja domena. Jezeli jest to zlepek slow powszechnie uzywanych typu maly_piesek albo jak mowiles moja-strona to nic nie zrobisz. Jezeli tresci na fanpage dodatkowo nie maja za wiele wspolnego z twoja dzialalnoscia to zapomnij. Jezeli jednak jest to jakas nazwa wlasna, pseudonim albo inna rzecz, do ktorej mozna uznac, ze masz prawa autorskie to mozesz cos zadzialac

Myślę że nazwa domeny podchodzi pod nazwę własną. Również w opisie fanpage linkują do mojej strony. Co do praw autorskich to fakt że domena jest zarejestrowana na mnie jako osobę prywatną w takim wypadku wystarczy?

Nawet nazwa firmy nie podlega pod nazwę własną (zobacz siłę jest firm o tej samej nazwie), więc tym bardziej domeny nie można tak traktować.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

sakuragi napisał:
... czy jeżeli ktoś stworzył sobie fanpage na facebooku z nazwą mojej domeny, załóżmy że moja strona to http://moja-strona.pl, a czyjś fanpage nazywa się moja-strona.pl to mogę to zgłosić do administracji facebooka żeby usuneli ten fanpage?...
Czemu pytasz nas a nie administrację tamtego portalu.
Nie ma tutaj żadnego naruszenia prawa.

PS.
Nie jesteśmy suportem owego portalu.

LeszsekS napisał:
Czemu pytasz nas a nie administrację tamtego portalu.
Nie ma tutaj żadnego naruszenia prawa.

PS.
Nie jesteśmy suportem owego portalu.

Po pierwsze bo jest to forum na którym z reguły się zadaje pytania w celu uzyskania odpowiedzi. Po drugie nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale na odpowiedzi od supportu Facebooka można czekać tygodniami a nawet miesiącami, gdy na forach podobnych do tego odpowiedź często jest już po kilku minutach i często opiera się ona na czyichś doświadczeniach w podobnych sytuacjach - nie jest wyssana z palca.

Facebook nic z tym nie zrobi. I ty też. Widocznie tak już musi być.

Powrót