FanPage- zdjęcia autorskie

• Autor wątku Autor wątku konrad8919
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konrad8919

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Pragnę założyć FanPage o tematyce "zdjęć z (tutaj dalsza część pomysłu)". Chciałbym wrzucać na profil ciekawe i warte uwagi ujęcia. Zdjęcia będą pochodziły od użytkowników, którzy polubią stronę i będą je do mnie podsyłali. Oczywiście każde zdjęcie będzie podpisane i oznaczone, kto jest jego autorem (czy to obowiązkowe?). Mam również pytanie, czy jeżeli znajdę zdjęcie (w internecie/ na jakimś zagranicznym podobnym profilu/odpowiednich grupach tematycznych Facebook do których należy się wpierw zapisać i zostać zaakceptowanym) to czy mogę go użyć umieszczając jego autora w dopisku pod zdjęciem czy też ZAWSZE wpierw muszę skontaktować się z jego autorem by wyraził na to zgodę (i czy wtedy to wystarczy?).

Druga sprawa: w informacjach o profilu, chciałbym zachęcić ludzi do przesyłania zdjęć, nie mam jednak pewności czy ów osoba rzeczywiście posiada prawa autorskie do zdjęcia które otrzymam. Czy w takim wypadku mogę umieścić informację typu:

"Zapraszamy do przesyłania zdjęć. Umieścimy je na naszym profilu (...) Administracja nie odpowiada za przesłane zdjęcia, jeżeli na naszym profilu znajduje się Twoje autorskie zdjęcie bez wcześniejszego zezwolenia, napisz do nas, a my je usuniemy."

Nie chciałbym mieć z tego tytułu problemów, a bardzo chciałbym zrealizować swój pomysł.

edit: przeglądając podobne FanPage zagraniczne, przykładowe zdjęcia lub filmy są podpisane typu:

nazwa, Germany
i wrzucony film

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
konrad8919 napisał:
... Mam również pytanie, czy jeżeli znajdę zdjęcie (w internecie/ na jakimś zagranicznym podobnym profilu/odpowiednich grupach tematycznych Facebook do których należy się wpierw zapisać i zostać zaakceptowanym) to czy mogę go użyć umieszczając jego autora w dopisku pod zdjęciem czy też ZAWSZE wpierw muszę skontaktować się z jego autorem by wyraził na to zgodę (i czy wtedy to wystarczy?). ...
Zawsze najpierw zgoda, najlepiej w formie możliwej do udokumentowania.

Dziekuje za odpowiedź. Czytałem Regulamin Facebooka, jednak akurat o udostępnianiu postów innych stron nie znalazłem, rozumiem jednak, że z tym nie ma problemu?

tłumacze:
Zagraniczny portal z takimi zdjęciami, którego posty będę udostępniał w Polsce, jednak bezpośrednio z pozycji "udostępnij", a więc strona z której wziałem materiał będzie widoczna.

Wszystko zależy od regulaminu owego portalu.

Oczywiście mój błąd, napisałem:

Zagraniczny portal z takimi zdjęciami, którego posty będę udostępniał w Polsce

a miało być:

Zagraniczny FanPage z takimi zdjęciami, którego posty będę udostępniał w Polsce

To niczego nie zmienia, wróć do powyższego postu.

Powrót