fatalny kurs - prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku alishaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alishaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
Mój problem dotyczy kursu prawa jazdy. Otóż w 2005 roku zapisałam się na kurs u człowieka, który okazał się oszustem. Prowadził naukę jazdy nie posiadając do tego uprawnień. Nie było mnie stać na zapłacenie gotówką za kurs, więc zdecydowałam się na jego sfinansowanie poprze zawarcie za pośrednictwem tego człowieka umowy kredytowej, której stroną był jeden z Banków,niestety nie miałam okazji ani jednej godziny wyjeździć bo owy Pan zniknął, obecnie spłaciłam cały kredyt, i bardzo prosze o pomoc jak mam odzyskać te pieniądzę? do kogo powinnam się zgłosić. Cała sprawa oczywiście była zgłoszona na policę, odbywały się sprawy sądowe w 2006 roku zapadł wyrok wskazujący, między innymi w wyroku istnieje punkt: na podst. art. 46p.1kk orzeka od oskarżonego obowiązek naprawienia szkody przez zapłatę.Tylko, że do dnia dzisiejszego nie otrzymałam ani grosza jak mam walczyć o odzyskanie tych pieniedzy, czy ktoś mógłby mi w tej sprawie pomóc.
Z góry dziękuję

Skoro masz wyrok to nie pozostaje nic innego jak sporządzic wniosek o nadanie nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności. A później wszcząc postępowanie egzekucyjne.

Dziękuje za odpowiedź, prosze mi jeszcze napisać bo jestem kompletną nogą w tych sprawach, do kogo z takim wnioskiem powinnam się zgłosić i jak wszcząc postępowanie egzekucyjne??? czy to długotrwały proces? z tego co wiem osoba ta jest bardzo sprytna bo wszystko co posiada to jest przepisane na rodzinę, obecnie nie posiada nic, więc z czego komornik może mu ściągnąć dług? obecnie odbywa karę pozbawienia wolności.

Już sobie poradziłam z tym wnioskiem :) wypełniłam, tylko zastanawiam się czy jest jakiś okres ważności tego wyroku bo zapadł w czerwcu 2006 roku a mamy 2008 rok???? dziękuję

Spokojnie - ma Pani jeszcze czas. Proszę skladać wniosek, i dać spróbować swoich sił komornikowi.

A tak z drugiej strony mam pytanie:
a) czy sprawca zostal skazany na karę bezwzględnego pozbawienia wolności czy też na karę z warunkowym zawieszeniem jej wykonania?
b) czy Sąd w wyroku wskazał w jakim okresie skazany ma obowiązek naprawić szkodę?

Witam
został skazany na karę z warunkowym zawieszeniem jej wykonania, nie jest wskazane w wyroku w jakim okresie skazany ma naprawić szkodę. Chciałabym złozyć papiery do komornika, ale Pani w sądzie powiedziała, że muszę je złożyć do komornika w miejscu zamieszkania skazanego, do komornika z urzędu. Z tego co wiem to ten Pan już od roku próbuje ściągnąć dług i mam pytanie czy zamiast do niego mogę zwrócić się do innego, który mieszka w innej miejscowości?
Ślicznie dziękuje za tak błyskawiczne odpowiedzi
Pozdrawiam

Może Pani napisać powiadomienie do Sądu, który wydał wyrok, że skazany nie wywiązuje się z obowiązku naprawienia szkody, a Sąd rozpocznie postępowanie wykonawcze, mające na celu ustalenie dlaczego tego nie robi, i jeśli brak naprawienia szkody okaże się zawiniony ze strony skazanego, to Sąd może zarządzić do wykonania tę karę w zawieszeniu.
Sam strach przed "odwieszeniem" wyroku może wpłynąć mobilizująco na skazanego i może zwróci pieniądze.

ale mogę zrobić to w sytuacji kiedy nie złożyłam papierów do komornika? czy powinnam je złozyć do niego i ewentualnie kiedy nie bedzie w stanie sciągnąć długu zgłosić się z takim powiadomieniem do Sadu? nie widzę sensu składania akurat do tego komornika papierów ponieważ pozostałe osoby, które zostały oszukane oddały w jego ręce całą sprawe i do dnia dzisiejszego nie ma rezulatatów.

Powrót