Ferratum bank, opóźnienia nie z mojej winy

• Autor wątku Autor wątku Wielsk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wielsk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Dnia 15.03 przelewem natychmiastowym wyslalam 600 zł, równocześnie splacajac pożyczkę 30 dniową, miałam czas do 17.03.

Na infolinii dostałam informację że mają opoznienia i przelew moze byc zaksięgowany nawet w poniedziałek.
W poniedziałek dostałam smsa że proszą o uregulowanie zaległej kwoty.
Równocześnie na moim profilu została doliczona kwota (167,69 zl) z tytułu opóźnienia w opłacie pożyczki.

Znowu zadzwoniłam i dostałam informację że dzisiaj ksieguja wpływy z piątku (15.03). Pytając o doliczone koszty Pan stwierdził że mnie nie dotyczą.
Na moim profilu jednak są.
Martwię się że jutro dalej nie będzie to zaksięgowane A koszty będą rosły.

Oczywiście wszystkie dane w przelewie są poprawne, wyslalam nawet do nich maila rano z potwierdzeniem przelewu ale nie dostałam odpowiedzi.

Co robić?

Hmm. Sądząc po siedzibie, którą podaje ich strona internetowa (nie podaję, bo jeszcze bana zaliczę :P ), to pewnie działa w Polsce na zasadzie licencji bankowej z Malty (o ile się tak da) lub może jest tylko firmą pożyczkową mimo używania w nazwie słowa bank.

Ferratum Bank p.l.c.
ST Business Centre 120,
The Strand, Gzira, GZR 1027, Malta
VAT: MT 2101-8613

Jak dla mnie wygląda na to, że mają automaty, które obsługują proces windykacji i nie przewidują one tego, że ich księgowość przekazująca dane z obsługujących ich polskich banków działa z opóźnieniem.
Dla ciebie istotnym jest to, kiedy wpływ zaksięgował się u nich na koncie - z tego co widzę mają konto w Santanderze i PEKAO, więc jeśli to był ekspres elixir to środki pewnie mieli na rachunku 15.03. Wysłanie zwykłego Elixir w piątek przed południem też by wystarczyło.

Ja zacząłbym od złożenia reklamacji (pismo tytułujesz reklamacja, podajesz swoje dane, które mają - możesz poprosić o odpowiedź w formie pisemnej na podany adres korespondencyjny), w której opisałbyś sytuację, dołączył kopię potwierdzenia przelewu i tyle. Jeśli ze swojej strony wszystkiego dopełniłeś, to po prostu poczekaj na jej rozpatrzenie, a gdyby ktoś dzwonił z windykacji, to co najwyżej przekaż mu numer złożonej reklamacji i tyle.

Nie zapomnij później napisać na forum jak się sprawa rozwinie lub zakończy :).

Ostatnia edycja:
loonatic napisał:
jak się sprawa rozwinie lub zakończy :).

ja obstawiam na rozwinie :D to coś na f nie jest bankiem.
Z innej beczki, jeśli polski bank bardzo znanego biznesmena ulubieńca mediów najpierw oferuje przedsiębiorcom bajeczne warunki kredytowania, a później nagminnie i permanentnie opóźnia księgowania ich wpłat, po czym nalicza miesiąc w miesiąc 200 zł kary ... i to się dzieje w Polsce, to przekonamy się jakie klimaty bankowe występują na Malcie.

Powrót