figurki gipsowe (odlewy) a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku aguchak1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguchak1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,
mam pytanie dotyczące praw autorskich przy wykonywaniu figurek gipsowych.
1. czy istnieje (jezeli tak to gdzie) spis figur których nie mozna kopiowac bo objete sa prawami autorskimi?
2. czy jezeli kupie dowolna figurke (oczywiscie sorzedajacy pisza ze sa one objete pa), wykonam z niej odlew i bede ja chciała sprzedac na allegro,czy jest taka mozl9iwosc?
3. czy jezeli w niewielkim stopiniu figure zmodyfikuje to nadal bedzie to ta sama figura i nie moge jej sprzedawac?

prosze o odpowiedź i ewentualne poruszenie innych kwesti na ten temat.

Witam,

1. nie wydaje mi się. Może Pani poszukać porady w tym względzie w Stowarzyszeniu Polskich Artystów Plastyków ZPAP Związek Polskich Artystów Plastyków
W ogólności ochrona prawnoautorska do utworów w świetle przepisów ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp) wygasa w 70 lat od śmierci twórcy lub daty pierwszego rozpowszechnienia dzieła - Art.36 do 40.

2. jeśli figurka będzie chroniona przez prawa autorskie to powinna Pani uzyskać zgodę (licencję) na powielenie figurki i jej sprzedaż od twórcy lub osoby posiadającej majątkowe prawa autorskie do niej. Nie mając takiej licencji może się Pani narazić na możliwość odpowiedzialności cywilnej (Art. 78 i 79 uoaipp) oraz karnej (Art. 115, 116, 117 uoaipp)

3. zgody twórcy wymaga również rozpowszechnianie opracowania jego dzieła (czyli np. modyfikacji) - zgodnie z Art.2 upaipp. Dodatkowo, twórcy przysługuje prawo do nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania zgodnie z Art.16.3 upaipp.

Powrót