Fikcyjna stłuczka Niemcy, pomózcie

• Autor wątku Autor wątku izabelka74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izabelka74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich serdecznie. Otóż mój problem polega na tym iż ktoś oskarżył mnie o stłuczkę której nie zrobiłam. Poruszałam się akurat autem podopiecznej , zaparkowałam jak też odjechałam prawidłowo z parkingu. Następnego dnia rano pojawiła się policja ze jacyś ludzie zgłosili stłuczkę chociaż nic nie zrobiłam. Po tygodniu przysłano dokumenty z policji na adres właścicielki pojazdu, żeby opisać okoliczności zdarzenia oraz kto prowadził auto. Nie wiem co zrobić w tej sytuacji gdyż auto posiada jakieś stare zadrapania ale kolorem i marką odpowiada do auta niby uszkodzonego prze ze mnie. Ja domyślam się że może to być próba wyłudzenia odszkodowania. Nic nie zrobiłam tego dnia a boje się że mogą mnie niesłusznie ale celowo oskarżyć. Poradźcie co mam zrobić w tej sytuacji, jak się bronić? przecież nie mogę zgodzić się na mandat za coś czego nie było, może ktoś był w podobnej sytuacji i wie czy ekspertyza biegłego byłaby pomocna i wiarygodna? Z góry dziękuję za wszelkie pomocne sugestie, pozdrawiam.

Z Twojego tekstu wynika, że jesteś podejrzana o niedozwolone oddalenie się z miejsca wypadku, § 142 Strafgesetzbuch/niem. kodeks karny. Sprawa rozmiaru tej rzekomo przez Ciebie wyrządzonej szkody jest drugorzędna. Jak się zachować? Opisz w detalach, bardzo szczegółowo Twoją jazdę tym samochodem; od momentu wejścia do niego i wyjazdu nim z miejsca zaparkowania. Podkreśl, że nie dotknęłaś tym samochodem żadnego innego samochodu. Jeślibyś coś takiego zauważyła, na pewno zatrzymałabyś się, wyszła i obejrzała ewentualne uszkodzenia, i w razie czego zgłosiła to w jakiś sposób; np. zadzwoniłabyś po policję, a w każdym razie zostawiłabyś twoje dane. Ponieważ żadnego uderzenia, odtarcia, wstrząsu itp. nie zauważyłaś, pojechałaś dalej. W razie potrzeby policja wezwie rzeczoznawcę w celu porównania ewentualnych śladów na samochodzie, który prowadziłaś, z uszkodzeniami na tamtym aucie. Niemal zawsze na samochodzie, który faktycznie uderzył lub otarł się o ten drugi samochód pozostają ślady lakieru lub jakieś małe uskodzenia, na odpowiednio porównywalnej wysokości. W każdym razie opisz bardzo dokładnie przebieg Twojego używania tego samochodu. Dopiero kiedy przeczytają Twoje wyjaśnienie zbadają oba auta dokładnie. Nie lekceważ sprawy, bo niedozwolone oddalenie się z miejsca wypadku to nie wykroczenie, za które dostaje się mandat, lecz przestępstwo (§ 142StGB), za które może być odebrane prawo do prowadzenia pojazdów Niemczech.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź i pomocne dla mnie wskazówki. Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, że to wszystko szybko i pomyślnie się zakończy .

Powrót