Fikcyjna umowa

• Autor wątku Autor wątku W200575
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

W200575

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Kilka lat temu pod przymusem podpisałam z byłym już partnerem umowę sprzedaży auta. Umowa była spisana tylko na potrzeby przestawienia jej w banku, gdyż wziął kredyt rzekomo na auto i miał przestawić umowę kupna auta.
Auta w rezultacie na siebie nie zarejstrował.

Od prawie 1.5 roku nie jesteśmy już razem ale on domaga się cały czas ode mnie pieniędzy za połowę mieszkania /zostało zakupione z moich pieniędzy i nie byliśmy małżeństwem/.

Cały czas mi grozi.

Teraz poinformował mnie że miało miejsce podpisanie tej umowy o sprzedaży auta i on to zgłosił do US ... Z dopiskiem : no uważaj bo zaczynam z grubej rury....

Jakie konsekwencje mogą mnie za to spotkać i jak mogę udowodnić, że umowa została podpisana przez mnie pod przymusem.

Nadmiernie, iż cały związek z tym mężczyzna przypłaciłem zdrowiem psychicznym i fizycznym. Od 2021 roku zaczęłam przyjmować środki na depresję, na co mam dowody w postaci recept od lekarza.

W200575 napisał:
Kilka lat temu pod przymusem podpisałam z byłym już partnerem umowę sprzedaży auta. Umowa była spisana tylko na potrzeby przestawienia jej w banku, gdyż wziął kredyt rzekomo na auto i miał przestawić umowę kupna auta.
Znaczy współuczestniczyłaś w przestępstwie poświadczenia nieprawdy w dokumentach w celu wyłudzenia kredytu na szkodę banku.
W200575 napisał:
Auta w rezultacie na siebie nie zarejstrował.
To grozi mu grzywna. A ty zgłosiłaś zbycie? Czy kompletna fikcja tylko na potrzeby wyłudzenia kredytu?
W200575 napisał:
Od prawie 1.5 roku nie jesteśmy już razem ale on domaga się cały czas ode mnie pieniędzy za połowę mieszkania /zostało zakupione z moich pieniędzy i nie byliśmy małżeństwem/.
A na jakiej podstawie faktycznej i ewentualnie prawnej?
W200575 napisał:
Cały czas mi grozi.
Czym i w jaki sposób?
W200575 napisał:
Teraz poinformował mnie że miało miejsce podpisanie tej umowy o sprzedaży auta
A to wcześniej nie wiedziałaś czy on myślał, że nie wiesz?
W200575 napisał:
i on to zgłosił do US ...
Powinien to zrobić zaraz po zakupie. PCC.
W200575 napisał:
Z dopiskiem : no uważaj bo zaczynam z grubej rury....
A co to ma w praktyce oznaczać?
W200575 napisał:
Nadmiernie, iż cały związek z tym mężczyzna przypłaciłem zdrowiem psychicznym i fizycznym. Od 2021 roku zaczęłam przyjmować środki na depresję, na co mam dowody w postaci recept od lekarza.
Współczuję, ale to bez znaczenia.
W200575 napisał:
Jakie konsekwencje mogą mnie za to spotkać i jak mogę udowodnić, że umowa została podpisana przez mnie pod przymusem.