"fikcyjna''gwarancja na obuwie

• Autor wątku Autor wątku patrycja k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam
Buty znanej marki wysokiej jakości do biegania w górach. Po 2-3 mc używania do zwykłego spaceru drą się oba w takim sam sposób. Moim zdaniem ewidentnie wadliwe więc poszły do reklamacji. Reklamacja odrzucona.
Zdumienie było ogromne. Tak z ciekawości wchodze na google a tam ponad 50 komentarzy oszuści, nie uznają reklamacji, reklamacja to fikcja itp.

Więc pisze do sklepu żeby mi o swoich podejrzeniach, że traktuje to jak oszustwo i proszę o zwrot za buty na konto.
udało mi się rozmawiać z właścicielem, rozmowa była taka że sam przyznał że teraz reklamacja to fikcja, i że zdecydowana wiekszość reklamacji jest odrzucana.

Właściciel zaproponował że buty wyśle do innego rzeczoznawcy. Co oczywiście spowodowało moją irytacje.

Moje pytanie: Mam pisać odwołanie, iść do rzecznika?

Czy może prosić tego rzeczoznawce co wydał opinie o ponowne oględziny, bo opinia jest bardzo nieprecyzyjna.

I w ogóle gdzie można zgłosić tego typu praktyki żeby kolejne osoby nie traciły pieniedzy i czasu.

Temat wałkowany tutaj wiele razy.
Ogólnie jaka gwarancja? Dostałaś jakąś na piśmie? Gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym, zależy od producenta. Może ją dać, nie musi.

Rękojmia - skoro reklamacja została odrzucona, możesz znaleźć sobie własnego rzeczoznawcę, pozyskać od niego korzystną dla siebie opinię i ponownie złożyć reklamację, posiłkując się otrzymaną od rzeczoznawcy opinią.

Odwołanie od reklamacji - taki twór nie istnieje w polskich przepisach, sklep nie musi nic z tym robić, opcjonalnie może też grzecznie odpisać że przecież już rozpatrzył reklamację i swoje stanowisko podtrzymuje.

Dziękuje za odpowiedź to wiem.
Lecz jak można przypuszczać rzeczoznawca który wydaje opinie ma układ ze sklepem i odrzuca wszelakie reklamacje.

A sklep być może sprzedaje podróbki. Bo w internecie aż głośno. Czy jest jakaś instytucja która może się temu przyjrzeć?

Druga sprawa czy wolno mi zadzwonić do rzeczoznawacy który wydał negatywną opinie i poprosić go o ponowne rozpatrzenie?

Nie musisz iść do tego samego rzeczoznawcy - skorzystaj z innego.

Co do "być może", i "jak można przypuszczać" - jak sama zauważasz, to tylko twoje przypuszczenia.

Możesz zapytać w polskim przedstawicielstwie danej marki, czy np. sklep jest ich autoryzowanym partnerem (o ile w ogóle prowadzą jakieś takie kategoryzacje) oraz czy współpracują z kimś jeśli chodzi o stwierdzanie autentyczności produktu.

Powrót