Film na serial

• Autor wątku Autor wątku tomaszaugust
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaszaugust

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie.

Napisałem dla producenta filmowego scenariusz na jego zlecenie. Umowa dotyczy pełnometrażowego filmu fabularnego. Producent dostał ode mnie prawa na wyłączność. Problem polega na tym, że on dodatkowo opracowuje serial tv na podstawie mojego tekstu. Ci sami bohaterowie, ten sam pomysł, tylko poszerzony na potrzeby kilkunastu odcinków. Moje pytanie brzmi: czy producent ma do tego prawo bez mojej zgody (czyt. wynagrodzenia)? Dodam tylko, że w umowie nie było słowa o serialu.

Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz August

Autorskie prawa majątkowe do Dzieła, którym był "scenariusz pełnometrażowego filmu fabularnego oraz wszystkie elementy związane z jego powstaniem" - tak to jest w umowie. Te elementy to charakterystyka postaci, tzw. treatment czyli streszczenie fabuły itp. rzeczy.

Wymienione pola eksploatacji Dzieła wyraźnie dotyczą Filmu, który ma powstać na jego podstawie. Nie ma tam mowy o transformacji Dzieła w inną formę, jaką jest serial tv.

Jeśli nie zostało przeniesione prawo do wykonywania praw zależnych, na korzystanie i rozporządzanie z opracowaniem będzie niezbędna Twoja zgoda. Serial należy uznać za opracowanie scenariusza filmu fabularnego.

Dziękuję za odpowiedź!!

Powrót