Film promocyjny w internecie

• Autor wątku Autor wątku woski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woski

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Pracodawca planuje nagranie filmu promocyjnego pracy firmy i opublikowanie go w necie. Nagranie ma być w godzinach pracy przez profesjonalną ekipę.
Nie chcę by mój wizerunek był na tym filmie.
Czy mam do tego prawo, czy moje oczekiwanie jest zupełnie bezprawne?

Sama zgoda na przetwarzanie danych osobowych może uznać w tym wypadku za niewystarczającą, dlatego pracodawca powinien uzyskać zgodę na publikację wizerunku. Inaczej może pan pracodawcę pozwać. Jeśli pracodawca nie posiada podpisanej przez pana zgody na publikację wizerunku, wtedy nie może pana "nakręcić" i udostępnić nagrania. Mógłby ewentualnie pana "zamazać".

Taka zgoda na publikację wizerunku powinna zawierać:
datę i miejsce udzielenia,
cel i zakres wykorzystania wizerunku,
czas, na jaki została udzielona,
podpis pracownika.

Ale po prostu, po ludzku, wypadałoby by powiedział pan przełożonemu, że nie chce pan być na tym nagraniu. Gdy wyraźnie sprzeciwi się pan rozpowszechnianiu swojego wizerunku - nikt nie powinien mieć z tym problemu.

woski napisał:
... Czy mam do tego prawo, czy moje oczekiwanie jest zupełnie bezprawne?
Latrommi napisał:
... powinien uzyskać zgodę na publikację wizerunku. ...
Co do zasady konieczność uzyskania zgody na rozpowszechnianie wizerunku reguluje Art. 81. UoPAiPP, a ust. 2. wskazuje okoliczności jakie nie wymagają takiej zgody i tutaj taka okoliczność zajdzie. Zatem pracodawca nie ma obowiązku uzyskania zgody. Temat wielokrotnie omawiany na FP, łącznie z przytaczaniem orzeczeń sądowych. Poszukaj, poczytaj.

Ostatnia edycja:
Powrót