Film reklamowy na targi

• Autor wątku Autor wątku Marci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Przeglądnąłem forum (także wątek przyklejony o prawie cytatu) ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, mianowicie czy tworząc film reklamowy na targi można użyć bardzo krótkich (ok 2-3 sek) wstawek z powszechnie znanych materiałów np. reklam, filmów dokumentalnych itp. Oczywiście sceny zapożyczone byłyby opisane (na dole ekranu w czasie ich wyświetlania) informacją na temat tytułu, typu materiału itp., film składałby się zarówno ze scen własnych jak i zapożycznonych i teraz pytanie: czy w takiej sytaucji potrzebna jest zgoda autorów (właścicieli praw) utworów, których bardzo krótkie fragmenty zostałyby wykorzystane? Czy wykorzystanie takie mieści się w prawie cytatu? Z góry dziękuję za wasze opinie. Pozdrawiam

Skoro to film reklamowy to raczej prawo cytatu odpada - wiec zgoda autorow jest konieczna.

Dla lepszego zobrazowania tematu dodam link do filmu reklamowego, w którym właśnie użyte są różne sceny w sposób opisany w moim pierwszym poście: http://pl.youtube.com/watch?v=YvVTPF91BqQ. Czy w przypadku takiego użycia fragmentów materiałów potrzebna jest zgoda twórcy? (Link wklejam tylko w celu zobrazowania problematyki tematu i nie mam nic wspólnego z reklamowaną w klipie firmą i jej oprogramowaniem)

[cytat="drzemik":19kdi20k]Skoro to film reklamowy to raczej prawo cytatu odpada - wiec zgoda autorow jest konieczna.[/cytat:19kdi20k]

A gdzie jest napisane, że film reklamowy nie jest objęty prawem cytatu?
Art. 29.
1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.
Art. 34.
Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.
Art. 35.
Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić w słuszne interesy twórcy.

Nie ma tu niczego o zakazie czerpania korzyści (to samo w przypadku np. umieszczenia na początku cytatu z książki A w książce B; którą się także sprzedaje); czym innym jest dozwolony użytek prywatny.

Pytanie brzmi - czy takie przytaczanie jest uzasadnione prawami gatunku twórczości? I tu nie ma jasnej odpowiedzi; w każdym przypadku może być różnie.

Też nurtuje mnie pytanie czy takie użycie można uzasadnić prawami gatunku twórczości. Mam nadzieje, że ktoś będzie w stanie udzielić wiarygodnej odpowiedzi lub przytoczyć przykład orzecznictwa w podobnej sprawie.

W mojej ocenie prawo cytatu nie będzie miało tutaj zastosowania, gdyż nie mieści się w zakresie podanym w tym artykule.

Powrót