Film w szkole co z prawami? POMOZCIE !!!

• Autor wątku Autor wątku Stich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Przejde od razu do sprawy: Jestem nauczycielem w podstawowce, poproszono mnie o zrobienie wspolnego apelu. Zaplanowalem na ten apel film (mam oczywiscie oryginalna plyte) Walta Disneya. Oczywiscie chce byc w zgodzie z prawem niestety kiedy zadzwonilem do Imperial Entetainment jako osobe nie znajaca sie na rzeczy poprostu mnie olano, nie dajac odpowiedzi. W zwiazku zmoim pytaniem o licencje odpowiedz brzmiala ze nie wydają. Bardzo mi przykro ze zostalem tak potraktowany. Prosze wiec o pomoc. Czy nieodpłatnie mogę wyświetlić ten film? Jak nie to jak zalatwic zeby bylo zgodnie z prawem. Co zrobić? Wiele sie nie orientuje w tej materi dlatego za kazda pomoc będę bardzo wdzięczny. Piotr

Zastanawiam się nad art. 31 prawa autorskiego - ale jest tam mowa o "wykonywaniu" - czy tutaj możemy mówić o wykonaniu? Raczej nie. Ewentualnie art. 27 jeśli jest to w celach dydaktycznych. Jeśli nie to trzeba się udać po zezwolenie i uiszczenie opłąty w ZAIKSie.

Bardzo dziekuje.

Na podstawie tego filmu chce zrobic lekcje ( a dokladnie ten apel) wiec wydaje sie ze art 27 wystarczy. Jednak gdyby był jeszcze czy artykul, wyjasnienie, interpretacja dotyczące tego tematu jestem otwarty na wszelkie uwagi. Bardzo dziekuje za pomoc. Pzdr Piotr :)

Powrót