filmiki

• Autor wątku Autor wątku sqi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sqi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
udostępnianie plików muzycznych z gorszej jakości od oryginału jest chyba legalne(z tego co mi wiadomo) a czy jakbym otworzył stronę, gdzie będę wrzucał linki do plików filmowych na komórki - także pełnometrażowe - gdzie jakość filmu również jest znacznie obniżona, ponoszę jakieś konsekwencje prawne? chodzi mi wyłącznie o linki a nie umieszczanie plików na stronie.

sqi napisał:
...udostępnianie plików muzycznych z gorszej jakości od oryginału jest chyba legalne(z tego co mi wiadomo)...
A ja bym powiedział, że czy w lepszej czy gorszej jakości, to jest ten sam utwór tego samego autora, a więc tak czy inaczej - zgodę autora na wykorzystanie tego utworu winno się mieć... USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych":
Przepis prawny:
Art. 17.
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, twórcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu.
tak się jeszcze zastanowiłem, czy rozpowszechnianie utworu o takiej celowo zmniejszonej jakości nie należałoby traktować jako rozpowszechniania opracowania tego utworu - ale tu tym bardziej niezbędne byłoby uzyskanie zgody autora ;) - wzmiankowana ustawa -
Przepis prawny:
Art. 2.
1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.
2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.
(...)

Powrót