Filmowanie nad Tatrami i reakcja TPN - groźby pozwu i wyimaginowane zasady

• Autor wątku Autor wątku randeb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

randeb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,
ostatnio w Tatrach wykonałem rewelacyjne ujęcia z drona, ale oczywiście o filmie zrobiło się dosyć głośno i TPN zareagował. Nie chodzi mi o prawo lotnicze i użycie drona, ale o to jak TPN traktuje ludzi i wprowadza same zakazy. Moje pytanie czy ma takie prawo ? Wchodziłem na szlak w nocy, nikt mi nie dał regulaminu, nie było przy wejściu na szlak oświetlonej informacji że nie można filmować, a teraz pojawiają się groźby, gdzie w "cenniku" TPN jest 10 tys zł za użycie drona. Na ile takie rozporządzenie jakie otrzymałem od TPN jest zgodne z prawem i na ile mogą egzekwować te przepisy w sądzie?
Mam nadzieję że tam jasno opisałem i znajdzie się ktoś, kto w to zerknie:

"Niebo nad parkiem narodowwym jest dla ptaków a nie dronów. Bardzo rzadko wydajemy zgodę na użycie dronów. Cennik jest tutaj - Biuletyny Informacji Publicznej w Województwie Małopolskim
Jeśli ten film zostanie opublikowany to idziemy uruchamiamy naszą kancelarię prawną."

Rozumiem, jednakże czy w tym pięknym i ukochanym kraju, każdy musi na CIebie polować, tworzyć ograniczenia, które nie służą niczemu, chyba że po to aby ktoś się poczuł lepiej jak doje... swojemu rodakowi?
Niedługo zamkną Tatry, bo wchodząc tam doprowadzać będziemy do ich ruiny....ahhhh w jaką stronę to wszystko idzie?

No niby racja, ale jeśli zapłacimy za filmowanie to kozy już nie będą popełniały grupowego samobójstwa ze względu na hałas generowany przez potężne silniki małego drona ?? :) hehe:)

No, ale ty się zalisz, czy co? Pozostaje ci schylic głowę, przeprosić powiedziec, ze nie byles swiadomy, nie publikować filmu i prosić o nie wyciąganie konsekwencji

No masz rację, trochę się żale, bo na każdym kroku ktoś próbuje ograniczyć naszą swobodę i dowalić opłaty za to że oddychamy :)
No spoko, dzięki wszystkim za pomoc. Po prostu zastanawiałem się na ile prawnie mogą się do tego doczepić i czy TPN w ogóle bawi się w pozwy itp :)
Pozdr

Powrót