Filmowanie w miejscach publicznych

• Autor wątku Autor wątku wrum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wrum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Po rozmowie z przedstawicielami Urzędu Miasta i przeglądnięciu tematów na forum mam znaczne wątpliwości co do filmowania w miejscu publicznym.

Chcę zrealizować krótkometrażowym film na terenie Krakowa. Film będzie zgłaszany na różne festiwale filmowe stąd muszę mieć pewność, że wszystko będzie zgodnie z prawem. Film nie przewiduje budżetu, więc niestety nie jestem w stanie pójść i zapłacić za poradę.

Chcemy zrealizować zdjęcia w miejscach publicznych (Rynek Główny w Krakowie, Bulwary Wiślane oraz Kładka Bernatka). Czy potrzebuje zgody z Urzędu Miasta na możliwość realizacji zdjęć? Sprzęt w żaden sposób nie będzie utrudniał poruszania się pieszych.

W urzędzie jestem odsyłana od działu do działu. Wysyłając przeróżne pisma. Okazuje się, że muszę mieć zgodę na wykorzystanie wizerunku Krakowa w/w filmie, a następnie rozpocząć kolejne procedury.

Czy jeżeli wejdę na Rynek z 5 osobami kamerą i mikrofonem bez zgód z Urzędu Miasta to mogę mieć późniejsze problemy, jeżeli film zostanie rozpowszechniony?

Czy kręcąc scenę na przystanku MPK, również potrzebuje zgody?

Dziękuję.

wrum napisał:
... Okazuje się, że muszę mieć zgodę na wykorzystanie wizerunku Krakowa w/w filmie, ...
Zażądaj wskazania podstawy prawnej takiego twierdzenia. Miasto nie posiada wizerunku chronionego prawem.

Bardzo dziękuję. Też byłam zdziwiona takim stwierdzeniem, aczkolwiek napisałam prośbę o jaką proszą, więc zobaczę co z tego wyniknie.

Powrót