Filmy YouTube z grafikami (CC, dozwolony użytek)

• Autor wątku Autor wątku Pisi7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pisi7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

rozpocząłem małą działalność na YouTube. Spędziłem parę dobrych godzin na studiowaniu prawa autorskiego (prawo cytatu, dozwolony użytek, CreativeCommons). Starając się być jak najbardziej "fair" w stosunku do prawa, ze względu na możliwe przychody z AdSense, używam grafik z domeny publicznej i tych opartych o licencję CC BY-SA (uznanie autorstwa, udostępnianie na tych samych warunkach, możliwe użycie w celu komercyjnym). Mój przykładowy film to 10 najdroższych ras kotów, czyli o charakterze edukacyjno-informacyjnym. Opisałem pod filmem wszystkie zdjęcia zgodnie z wymaganiami, czyli autor oraz źródło. Jednak widzę wiele kanałów, które prowadzą podobną działalność umieszczając zdjęcia z cudzych profili społecznościowych lub artykułów i nie są to małe kanały, bo mają setki tys. subskrypcji i na pewno czerpią korzyści majątkowe z filmów. I tutaj jest dylemat - te informacje i zdjęcia pochodzą z bardzo dużych zagranicznych serwisów informacyjnych. Niektóre z nich nie istnieją już w sieci i potencjalna osoba, która miałaby weryfikować prawo autorskie nie jest w stanie określić na jakiej licencji autor filmu korzysta z tych materiałów. Przykładowo film z dużego kanału (1,3mln subskrypcji) w swoim opisie posiada adnotację: "Źródła informacji, zdjęć i inspiracji dla filmu "10 zwierząt, które ...." i oczywiście są podane te źródła (m.in z CNN, National Geographic itp.)

A niżej:

"Autor kanału nie rości sobie żadnych praw do zdjęć/grafik zawartych w tym filmie. Materiały wykorzystane w ramach dozwolonego użytku, w celu umożliwienia widzom lepszego zrozumienia przedstawianych informacji."

Podkreślam, to nie mały kanał i na pewno jakiś prawnik się nim opiekuje.

Czy ja prowadząc podobny tematycznie kanał mogę posłużyć się tym samym prawem? Np. tworząc ranking 20 najbogatszych Polaków, użyć zdjęć z artykułów znalezionych w internecie i powołać się na prawo dozwolonego użytku w celu lepszego zrozumienia przedstawianych informacji?

P.S. Czy używając grafik na licencji CC BY-SA mój film również musi zostać udostępniony na licencji CreativeCommons?

Dziękuję za pomoc i życzę wszystkiego dobrego ;)

Ostatnia edycja:
Pisi7 napisał:
... "Autor kanału nie rości sobie żadnych praw do zdjęć/grafik zawartych w tym filmie. Materiały wykorzystane w ramach dozwolonego użytku, w celu umożliwienia widzom lepszego zrozumienia przedstawianych informacji." ...
To oświadczenie nie wywołuje żadnych skutków prawnych i nie stanowi ochrony przed skutkami naruszenia cudzych praw autorskich.
Pisi7 napisał:
... użyć zdjęć z artykułów znalezionych w internecie i powołać się na prawo dozwolonego użytku w celu lepszego zrozumienia przedstawianych informacji? ...
Prawo cytatu jasno określa zasady korzystania z cudzych utworów, charakter ilustracyjny nie w nim się nie mieści.

Czyli zwykłe mydlenie oczu potencjalnym autorom wykorzystanych zdjęć. Szkoda tylko, że jest to powszechnie akceptowane przez władze portalu YT i reklamodawców. Raczej ich prawnicy znają prawo autorskie. Chyba, że duże przychody właściciela wymienionego przeze mnie kanału pozwalają mu załatwiać sprawy roszczeń polubownie i "na tym koniu jadą" inne giganty sceny YouTube. To samo tyczy się grania w gry, przekleństw i picia alkoholu w transmisjach na żywo. Lepiej skończyć dobrą szkołę i znaleźć stałe źródło dochodu niż dorabiać na granicy prawa lub je łamiąc. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót