Finansowanie kursu z Urzędu Pracy a założenie Działalności Gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku ork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ork

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
jestem na etapie robienia kursu z urzędu pracy na kat. C+E oraz kwalifikacja wstępna, który jest przez urząd finansowany w 100%. Oczywiście do rozpoczęcia szkolenia musiałem zdobyć zaświadczenie o zamiarze zatrudnienia od pracodawcy.
Między-czasie zmieniło mi się kilka spraw i zacząłem zastanawiać się nad założeniem działalności gospodarczej i staranie się o bezzwrotną pożyczkę.

Wg informacji PUP:
Skierowany przez starostę na szkolenie, w przypadku podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej w trakcie szkolenia, ma prawo do ukończenia tego szkolenia bez konieczności ponoszenia jego kosztów.

Bezrobotnemu, który w trakcie szkolenia podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą przysługuje stypendium w wysokości 20% zasiłku o którym mowa w art.72 ust.1 pkt 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, niezależnie od wymiaru godzin szkolenia, od dnia podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej do dnia zakończenia szkolenia.

Niestety nigdzie nie mogę się doszukać informacji, czy mam możliwość starać się o bezzwrotną pożyczkę z urzędu pracy skoro już raz skorzystałem z ich pomocy w postaci dofinansowania kursu o którym wspomniałem wcześniej.
Czy istnieje taka możliwość? Jak przepisy się mają do tego?

Przepisy nie regulują częstotliwości korzystania przez bezrobotnego z różnego rodzaju wsparcia finansowego np. staży, szkoleń, bonów itp. O tym decyduje indywidualnie dany PUP.
PUP natomiast musi gospodarować środkami publicznymi racjonalnie, co oznacza, że nie może dofinansowywać jednego bezrobotnego kilkukrotnie kosztem innych, którzy z żadnego rodzaju wsparć jeszcze nie korzystali.

Biorąc pod uwagę, że PUP skierował Cię na szkolenie mając przekonanie, że środki pieniężne zostaną spożytkowane celowo, tzn. że po szkoleniu podejmiesz pracę, to mało prawdopodobne jest udzielenie Ci w tak krótkim odstępie czasu kolejnego wsparcia... dodatkowo o niemałej wartości finansowej. Ale rzetelną informację możesz uzyskać jedynie w swoim PUP.

Powrót