Finansowanie stażu.

• Autor wątku Autor wątku K0ras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

K0ras

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witam,

Zaznajomiłem się z tym tematem
http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Kwalifikuje się pod punkt 7.

Od lutego jestem absolwentem inżynierem - obecnie szukam stażu. Znalazłem już chętnie biuro na mój staż i chciałem sobie załatwić finansowanie z urzędu pracy.

Byłem w Grodzkim Urzedzie Pracy i pani poinformowała mnie, że finansowanie stażu mogę otrzymać tylko jeśli pracodawca (a właściwie stażodawca) zagwarantuje, że po odbyciu stazu zatrudni mnie - na ile? Nie wiem, nie dowiedziałem się.

Najzwyczajniej chce odbyć staż około 10 miesięczny i chce dostać choć tyle pieniędzy by sobie pokryć koszty dojazdu oraz kurs językowy, jednak z tego co rozumiem nie mogę liczyć na finansowanie bo jak usłyszałem - jeśli pracodawca nie zagwarantuje mi pracy po stażu to jestem "stażysta drugiej kategorii" i nie mogę liczyć na finansowanie.

Czy w tym durnym kraju nawet stażu nie mogę normalnie odbyć? Proszę o prostą odpowiedź jak to wygląda albo konretnie gdzie tego szukać, osobiście nie mam siły już na latanie bo durnowatych urzędach w których ludzie nie są skłonni do udzielania informacji a jak już to robią to robią to cicho i niewyraźnie.

Z góry dziękuje.

Powrót