finansowy bat na eks-zone?

• Autor wątku Autor wątku aenimatsu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aenimatsu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam ponownie wszystkich forumowiczow i juz pisze o co chodzi:

Moja eks-zona pozwala mnie niedawno o zwiekszenie alimentow, sprawa zostala rozstrzygnieta 23 wrzesnia w polskim sadzie na jej korzysc. Ja mieszkam w UK (Irlandia Polnocna). Razem mamy syna lat 11. Ex utrudnia mi kontakty z dzieckiem (moge z nim rozmawiac tylko kiedy jest u moich rodzicow, na skype, ewentualnie raz w roku, jak zjade do Polski), oprocz tego nie wyrazi zgody na przyjazd mojego dziecka tutaj (za bilety jego i moich rodzicow z ktorymi by przyjechal / wrocil placilbym ja, wiec nie ma tu argumentu).

Chce ja zmusic do wydania mi dziecka na chociazby polowe wakacji (on naprawde potrzebuje od niej odpoczac) poprzez nieplacenie alimentow w ogole, dopoki sie nie ugnie w tej sprawie.

Jakie sa jej mozliwosci zmuszenia mnie do placenia? czy moze pozwac moich rodzicow o alimenty? jak wyglada procedura jesli chcialaby zwrocic sie do sadu w UK w tej sprawie? jak dlugo by to zajelo, ile by to ja kosztowalo?

z gory dzieki za kazda odpowiedz.

Wystąp do polskiego sądu o uregulowanie kontaktów.

Możliwości zmuszenia dłużnika do płacenia? Pomiędzy Polską a UK wygląda to bardzo prosto - polski sąd wszystko załatwia, oczywiście to Ty płacisz koszty, a nie dziecko.
Poczytaj sobie też o odpowiedzialności karnej za niepłacenie alimentów, o czynnikach pozwalających pozbawić rodzica praw rodzicielskich itd.

Co mi się ciśnie na usta taktownie pominę.

W Irlandii Polnocnej nie ma komornikow. Dobrze, ze taktownie powstrzymalas sie komentarzy bo nie wiesz jak wyglada tlo sprawy, a jest ono calkiem grube. jestem zdesperowany i to jest moja ostatnia opcja zeby ja zmusic do "podzielenia" sie dzieckiem, nad ktorym ona sie zneca psychicznie. W jaki sposob polski sad to zalatwia? Z tego co wiem, to na terenie UK takie sprawy sa rozstrzygane przez brytyjskie sady?

Do sadu o uregulowanie kontaktow nie ma sensu isc, cokolwiek bedzie postanowione ona tego przestrzegac nie bedzie, a opieki nad dzieckiem nie dostane.

dziekuje i pozdrawiam.

No niestety. Trafiłeś na forum prawne, możemy Ci jedynie doradzić legalne rozwiązania. Polski sąd pośredniczy w egzekucji alimentów z zagranicy, żona nie musi sama ścigać dłużnika. Po prostu ściągną zaległości z Twoich dochodów, kont tutejszych.

Zadaj pytanie o kontakty w odpowiednim dziale: § Prawo rodzinne i opiekuńcze - Forum Prawne

Powrót