Firma a Przedsiębiorstwo - regulacje prawne

• Autor wątku Autor wątku Primeart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Primeart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam - potocznie pojęcia wykorzytsuje się jako synonimy lecz jaka jest między nimi różnica w związku z prawem w Polsce i UE ?
Jestem nowy na formum i z góry dzięki za odpowiedź.

:wow:

Nie spotkałam się z prawnym uregulowaniem różnic między 'firmą' a 'przedsiębiorstwem' i nie sądzę, by takie były. To synonimy w końcu...

Firma = oznaczenie pod jakim działa przedsiębiorca. Dla osób fizycznych to nazwisko (oraz ewentualne dodatki), np. Jan Kowalski Usługi Krawieckie, dla osób prawnych nazwa, np. Kogucik spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.

Przedsiębiorstwo to ogólnie rzecz biorąc zbiór rzeczy i praw, wykorzystywanych do prowadzenia działalności gospodarczej (np. nieruchomości, budynki, zapasy, know-how, patenty) itp.
W Niemczech jest co do zasady podobnie.

Przedsiębiorstwo (art 55[1] kodeksu cywilnego) - jest zorganizowanym zespołem składników niematerialnych i materialnych przeznaczonym do prowadzenia działalności gospodarczej. :)
Natomiast "Firma" jest to nazwa, pod jaką osoba fizyczna albo osoba prawna prowadzi przedsiębiorstwo lub działalność gospodarczą. Przepisy ogólne dotyczące firmy zawierają się w art. 43[1]—43[10] kodeksu cywilnego.

Kodeks cywilny ---> http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 9640160093

Człowiek się uczy przez całe życie :ooo:. Będę naprawdę musiała przestudiować Kodeks cywilny...

witam,
To ja się podepnę do tego tematu. Jestem zielony jeszcze, zaczynam dopiero działalność gospodarczą. Piszecie że przedsiębiorstwo = firma (synonimy). Jak rejestrowałem działaność nazwa mojej formy zaczyna się na "Firma Handlowo-Usługowa...."). Wypełniłem wniosek online o założenie rachunku (mBank). Wpisałem oczywiście prawidłowo wszystkie dane. Przyjeżdza kurnier z umową a na umowie jest: "Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe" O.O Powiem, że lekko zbaraniałem.

Czy to jest to samo ? bo z tego co polatałem po forach i googlach przeróżnych to są odmienne rzeczy .... zresztą przecież nazwa mojej działalności zarejestrowana jest w UM jako "firma" a nie przedsiębiorstwo. Kobita w mBanku też zbaraniała i mi przez telefon wmawia, że wniosek musiałem źle wypełnić .... albo to ja jestem niedouczony i to jest to samo, albo ktoś kto sporządzał umowę dał ciała .... Więc jak to jest z tą firmą/przedsiębiorstwem ?

Nazwa w banku musi być taka, jak jest zapisane w ewidencji działalności gospodarczej.

[cytat="Janusz M.":3uni5o2x]Nazwa w banku musi być taka, jak jest zapisane w ewidencji działalności gospodarczej.[/cytat:3uni5o2x]

dzięki
a jeszcze zrobiłem jedną manianę ;)

W urzędzie skarbowym podałem zwykłe konto ROR, międzyczasie wpadłem na pomysł założyć sobie konto na firmę w mBanku (powyższe) .... zosało mi 4 dni aby złożyć papiery do ZUS ( działalność rozpocząłem z poczatkiem tego miesiąca).

Teraz jak wynikła ta niezgodność (w nazwie) czy numer nowego konta mogę podać na formularzu ZUS'owskim a jak już będzie porządek z umową, to dopiero wypełnić pit i zgłościć, że już mam konto firmowe w US ?
US bodajże wymaga kserokopii umowy z bankiem .... a taka w tej chwili jest reklamowana.
I weź tu bądź mądry co robić :(

Co do zgłoszenia do ZUS, to nie ma problemu,
Na formularzu ZUS ZFA (zgłoszeniowym) podaje Pan swoje dane jako osoba fizyczna, pozycja "nazwa skrócona" nie musi być wypełniana (można tam wpisać nazwisko i imię). Podaje się też numer konta bankowego (tylko sam numer).
Natomiast do US powinien Pan złożyć NIP-1 aktualizację i tu radzę zaczekać na dokonanie korekty w banku, bo nadgorliwa pracownica US może robić jakieś zastrzeżenia co do nazwy właściciela konta.
Ja osobiście nie rozumiem po co US żąda umowy z bankiem. Jak ja zakładałem swą działalność, takiej biurokracji nie było.

Pieknie dziękuję Panie Januszu za informacje. Nawet lepiej, że wystarczy podać imię i nazwiskio na formularzu ZFA, bo nazwy skróconej firmy nie posiadam. Mam jeszcze jedną wątpliwość ...

Prowadzona przeze mnie działalność jest działalnością dodatkową (jestem na stałe zatrudniony w budżetówce). W zgłoszeniu we wpisie do ewidencji w UM podałem datę rozpoczęcia działaności 28 marzec. Ze względów zdrowotnych (2 tyg. choroba, przykuty do łóżka) nie mogłem w tym terminie zgłosić/złozyć dokumentów do US (regon załatwiłem przed zwolnieniem).

Pracownica U Skarbowego powiedziała, że data rozpoczęcia podana w UM jest datą od kiedy mogę (przed tą datą nie). I że najwazniejsza jest data podana w deklaracji w urzedzie skarbowym (a w podaną datę w urzedzie miejskim piszą młodzieżowo nie "wnikają"). W US działalość rozpocząłem z dniem 02.04. Czyli jakby 2 robocze dni po terminie. Czy prawdą jest z punktu widzenia prawnego to co napisałem powyżej ? Czy mogę mieć z tego jakieś konsekwencje i powinienem był zgłosić w UM przesunięcie daty rozpoczęcia działalności ? Czy data w US jest tą podstawową a we wpisie do ewidencji w UM tylko informacyjną ?

ps. co do żądania kopi umowy z bankiem w US tez nie wiem co po ona im i do czego potrzebna .... po prostu zbędna biurokracja

Jeśli w US zadeklarował Pan, że rozpoczyna działalność z dniem 2 kwietnia, to jest to faktyczna data jej rozpoczęcia. Nie mógł Pan rozpocząć przed datą zarejestrowania, czyli przed 28 marcem, natomiast po tej dacie każdy termin rozpoczęcia jest dobry :)
Nie musi Pan nic zgłaszać do ewidencji działalności gospodarczej.
Przy zgłaszaniu do ZUS proszę pamiętać, że nie podaje się numeru dowodu osobistego, choć w zgłoszeniu jest taka pozycja.
Dotyczy to zarówno druku ZFA jak i ZUA (w Pana przypadku ZZA).
Jeszcze jedna uwaga dotycząca banku - proszę dokładnie sprawdzać przelewy na ubezpieczenie i podatki - banki bardzo często się mylą i pieniążki nie trafiają na właściwe konta.

A tak jeszcze z ciekawości .... dlaczego nie wpisywać nr-u dowodu osobistego w drukach ZZA i ZFA ?
Faktycznie takie pozycje figurują: rodzaj dokumentu + seria i numer. Już byłem skłonny takowe wpisywać :)

NIP i PESEL się nie zmienia, natomiast seria i numer dowodu często. Za każdym razem trzeba by było składać dokumenty wyrejestrowania i zarejestrowania wraz z załącznikami (kserokopia NIP i REGON).
Proszę pamiętać o dołączeniu tych kserokopii. :)

Powrót