Firma Best - Kwestia danych osobowych.

• Autor wątku Autor wątku Christoph_G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Christoph_G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Jakiś czas temu pisałem na forum o firmie windykacyjnej (BEST S.A.) która wydzwania do mnie w sprawie kontaktu z ciotką. Ciotka go podała mój numer jako namiar na siebie. Ja z nią żadnego kontaktu nie mam (długa historia w tym momencie nieistotna). W każdym razie firma nie reaguje na udzielenie jej informacji że nie jestem w stanie im tego kontaktu umożliwić i mają przestać dzwonić. Dzwonią regularnie. Co więcej nie chcą mi powiedzieć czy mają tylko mój telefon czy także inne dane. Oczywiście nie chcą też mi powiedzieć o co dokładnie chodzi.

Chciałbym się dowiedzieć co mogę zrobić? Myślałem o tym by wysłać do nich pismo z żądaniem moich usunięcia moich danych osobowych (bo telefon z tego co rozumiem do nich należy) powołując się na ustawę o ich ochronie. Przy okazji strasząc ich zgłoszeniem sprawy do GIODO. Tyle że boję się że jeśli innych danych nie mają (adres itp.) to podam im je na tacy i wtedy zacznie się jeszcze nękanie listami a może i nachodzeniem w domu...

Czy mogę zażądać usunięcie mojego telefonu z ich dokumentów telefonicznie? Np. gdy zadzwonią następnym razem? Czy ktoś mógłby mi przy okazji podpowiedzieć na które paragrafy ustawy konkretnie się powołać?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Żądać i prosić możesz o wszystko. Jeśli nie masz długu, to możesz ich poinformować, że złożysz zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 190a kk

Albo je po prostu złożyć. Lepszy skutek niż informowanie.

Powrót