Firma budowlana dokonała zniszczeń, co robić?

• Autor wątku Autor wątku Salemka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Salemka

Użytkownik
Odpowiedzi
211
Zatrudniliśmy firmę budowlaną do otynkowania i pomalowania nowowybudowanego domu oraz pomalowania drugiego domu znajdującego się na tej samej działce. Firma pracę wykonała zadowalająco jeśli chodzi o jakość wykonania. Niestety źle zabezpieczyli lub nie zabezpieczyli wcale dachu nad tarasem i wejściem głównym, wskutek czego bkachodachowka jest cała zachlapana klejem, tynkiem i farbą oraz w dwóch miejscach wgnieciona. Tak samo tyle, że w mniejszym stopniu ubrudzone są rynny, parapety, okna, ramy i drzwi, na dodatek rusztowanie zrobili wgniecenie w jednej z rynien oraz zachlapał też podbitkę. Wykonawca miał świadomość tego ale nas nie poinformował, pobrał od nas umówioną należność i przeszedł do malowania drugiego budynku, w którym zachlapał parapety, okna, ramy, drzwi, nowe położoną fasadę z klinkieru. Do zapłaty pozostała nam kwota 2.600 zł, był już u nas dekarz który ocenił, że dach nad tarasem jest do wymiany co będzie kosztowało 2.200 zł. Z całości mam zrobione zdjęcia, szczęściem robię archiwum budowy i posiadam też foto przed wejściem tej ekipy jak i zdjęcia z nimi w trakcie wykonywania prac. Chcielibyśmy się dogadać polubownie choć obawiam się, że te 2.600 zł może nie starczy na pokrycie kosztów zniszczeń i mycia źle zabezpieczonych okien i drzwi. Co mogę zrobić jeśli firma nie będzie chciała polubownie załatwić tego np. z udziałem rzecznika konsumentów ? Chcieliśmy już dziś Pana zaprosić na spotkanie ale rzecznik jest jeszcze tydzień na urlopie :-(

Powrót