Firma eniro

• Autor wątku Autor wątku niuskaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niuskaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Odrazu zaznacze ze jestem na dzialalnosci gospodarczej.

29.01 zadzwonil do mnie przedstwiciel z firmy eniro zebym zareklamowal sie u nich, w polowie rozmowy powiedzial ze rozmowa jest nagrywana zgodzilem sie zeby wyslali mi oferte na ta reklame a umowa jezeli by mi wszystko odpowiadalo zaczela by sie od 1.03.2013 r. Tego samego dnia zostala wyslana umowa a nie oferta z data 29.01 termin platnosci do 14.03 1 rata gdzie zaznaczone jest ze platnosc jest w ciagu 14 dni od podpisania umowy. Poproszono mnie o podanie nr pesel podbicie pieczatka tej umowy i podpisania i wyslanie spowrotem. Tego oczywiscie nie zrobilam i zostala wyslana wiadomosc ze nie przyjmuje tej umowy a raczej oferty bo tylko o to prosba byla.Zadnej odpowiedzi nie uzyskalam. I jeszcze w tym meilu byla adnotacja ze do konca tygodnia zostanie wyslany projekt tej reklamy. Wczoraj wyslano mi potwierdzenie zamowienia mimo ze niczego nie podpisywalam. Adres nie zgadza sie na tym potwierdzeniu sa poprestawiane numery z moja miejscowoscia np adres prawidlowy jest Warszawa 43 77-777 Polska a jest 43 Warszawa, 77-777 Polska gm. Polska 43 oraz podany jest nr tel domowego a nie komorkowy na ktory dzwoniono i ktory defakto jest firmowy.
I teraz pytanie czy dam rade z tego wybrnac bez ponoszenia zadnych knsekwencji prawnych badz finansowych??

Bardzo w to wątpię, niestety, "jeżeli firma świadczy usługi tylko podmiotom gospodarczym i wśród jej klientów nie ma zwykłych konsumentów, nie może odpowiadać za stosowanie niedozwolonych klauzul umownych"!
Klauzule niedozwolone - Przegląd prasy - Wiadomości - e-prawnik.pl
NetTAX - Przegl?d prasy
Koniecznie udaj się do prawnika po poradę:!:, ale zapoznaj się dokładnie z Ogólnymi Warunkami Umowy którą możesz znaleźć na http://www.enirocentrum.pl/doc/panorama_owu.pdf a szczególnie z pkt. 10 "Postanowienia końcowe" nie pomijając pkt. 10.7 i 10.8:!: Zabierz OWU z eniro do prawnika ze sobą! Działaj szybko i rozważnie! Zachowaj całą korespondencję z tą firmą:!:

niuskaa napisał:
Witam.
Odrazu zaznacze ze jestem na dzialalnosci gospodarczej.

29.01 zadzwonil do mnie przedstwiciel z firmy eniro zebym zareklamowal sie u nich, w polowie rozmowy powiedzial ze rozmowa jest nagrywana zgodzilem sie zeby wyslali mi oferte na ta reklame a umowa jezeli by mi wszystko odpowiadalo zaczela by sie od 1.03.2013 r. Tego samego dnia zostala wyslana umowa a nie oferta z data 29.01 termin platnosci do 14.03 1 rata gdzie zaznaczone jest ze platnosc jest w ciagu 14 dni od podpisania umowy. Poproszono mnie o podanie nr pesel podbicie pieczatka tej umowy i podpisania i wyslanie spowrotem. Tego oczywiscie nie zrobilam i zostala wyslana wiadomosc ze nie przyjmuje tej umowy a raczej oferty bo tylko o to prosba byla.Zadnej odpowiedzi nie uzyskalam. I jeszcze w tym meilu byla adnotacja ze do konca tygodnia zostanie wyslany projekt tej reklamy. Wczoraj wyslano mi potwierdzenie zamowienia mimo ze niczego nie podpisywalam. Adres nie zgadza sie na tym potwierdzeniu sa poprestawiane numery z moja miejscowoscia np adres prawidlowy jest Warszawa 43 77-777 Polska a jest 43 Warszawa, 77-777 Polska gm. Polska 43 oraz podany jest nr tel domowego a nie komorkowy na ktory dzwoniono i ktory defakto jest firmowy.
I teraz pytanie czy dam rade z tego wybrnac bez ponoszenia zadnych knsekwencji prawnych badz finansowych??

Witam, umieścił Pan sporo informacji dotyczących współpracy z naszą firmą - Eniro. Jeżeli z Pana strony pojawiły się jakiekolwiek wątpliwości dotyczące zawartej umowy i ogólnie współpracy z Eniro, zachęcam do kontaktu bezpośrednio ze mną pod adresem ***, telefonicznie - *** lub z ***. Jestem przekonana, że w trakcie kontaktu, uda nam się wyjaśnić wszelkie niejasności.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Droga Pani, a regulaminu forum to pewnie się nie przeczytało, prawda?

Józef.K napisał:
Bardzo w to wątpię, niestety, "jeżeli firma świadczy usługi tylko podmiotom gospodarczym i wśród jej klientów nie ma zwykłych konsumentów, nie może odpowiadać za stosowanie niedozwolonych klauzul umownych"!
NetTAX - Przegl�d prasy
Koniecznie udaj się do prawnika po poradę:!:, ale zapoznaj się dokładnie z Ogólnymi Warunkami Umowy którą możesz znaleźć na http://www.enirocentrum.pl/doc/panorama_owu.pdf a szczególnie z pkt. 10 "Postanowienia końcowe" nie pomijając pkt. 10.7 i 10.8:!: Zabierz OWU z eniro do prawnika ze sobą! Działaj szybko i rozważnie! Zachowaj całą korespondencję z tą firmą:!:

O czym Ty w ogóle mówisz? Jakie klauzule niedozwolone?

Autor nie podpisał i nie zgodził się na żadną umowę, więc po co wyjeżdżasz z jakimiś klauzulami? Wprowadzasz tylko niepotrzebny zamęt.

Do autora:

Skoro nie podpisałeś żadnej umowy, to nie mają prawa żądać od Ciebie jakichkolwiek opłat. Skontaktuj się z Tą firmą, najlepiej listownie bądź mailowo (bo rozmowy telefoniczne mają to do siebie, że ciężko je udowodnić... tym bardziej że to oni nagrywają i nagranie może zaginąć dziwnym trafem), żeby przedstawili Ci jakikolwiek powód do żądania opłat.

Art. 60. kc "Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli)."
Polecam komentarz: Elektroniczne oświadczenie woli - Komentarze - Prawnik.pl - polskie prawo, adwokaci, radcowie prawni, notariusze, kancelarie

Ogólne Warunki Umowy Eniro Polska Sp. z o.o. :
http://www.enirocentrum.pl/doc/panorama_owu.pdf
Szczególnej uwadze polecam punkt 10 "Postanowienia końcowe" !
Dla zainteresowanych radzę się dokładni zapoznać z pkt. 10.4; 10.5; oraz 10.7 i 10.8
Lepiej jednak zacytuję te ostatnie dwa:
10.7 Niniejsze OWU stanowią integralną część Umowy/Aneksu ... ...
10.8 Umowa/Aneks określa w pełni prawa i obowiązki stron oraz zastępuje wszystkie ustne lub pisemne uzgodnienia poczynione podczas negocjowania warunków niniejszej Umowy/Aneksu.

Niusskaa! Jeśli już zawarłaś umowę z eniro, to zachowaj teraz szczególną uwagę na swoje poczynania a zwłaszcza na rozmowy czy negocjacje z ich przedstawicielami!
Jeśli uznali Twoją umowę za ważną to znaczy, że pozostajesz z nimi w stałych stosunkach gospodarczych a wówczas dotyczy Ciebie Art. 68 *2 kc
"Jeżeli przedsiębiorca otrzymał od osoby, z którą pozostaje w stałych stosunkach gospodarczych, ofertę zawarcia umowy w ramach swej działalności, brak niezwłocznej odpowiedzi poczytuje się za przyjęcie oferty."

Podsumowując, Niusskaa, zawsze odpowiadaj niezwłocznie na wszystkie kontakty, które zostały odebrane, odczytane lub odsłuchane od tej firmy z którą masz podpisaną umowę!
Może być to odpowiedź "podejmę decyzję po konsultacji z prawnikiem", nie mniej odpowiedź musi paść!

@Józef.K - Ty umiesz czytać? Wiesz o czym piszesz? Może powstrzymaj się od komentarzy i póki co przeczytaj jeszcze raz post #1...

post #1..a "...zgodzilem sie zeby wyslali mi oferte na ta reklame a umowa jezeli by mi wszystko odpowiadalo zaczela by sie od 1.03.2013 r...." -(Art. 60. kc)
post #1... " ...Tego samego dnia zostala wyslana umowa a nie oferta.." (Art. 68 *2 kc ponieważ już po - post #1..a)
post #1... "...Tego oczywiscie nie zrobilam i zostala wyslana wiadomosc ze nie przyjmuje tej umowy a raczej oferty bo tylko o to prosba byla.Zadnej odpowiedzi nie uzyskalam...." (Jeśli jest potwierdzenie, z pewnością przyda się w sądzie!!!)
post #1... "...Wczoraj wyslano mi potwierdzenie zamowienia mimo ze niczego nie podpisywalam..." (patrz post#1..a oraz Art. 60. kc.A został spełniony Art. 68 *2 kc?)
post #1... "...Adres nie zgadza sie na tym potwierdzeniu sa poprestawiane..." (Zawsze można to zgłosić do BOK eniro! pkt. OWU z eniro)
post #1.. "... I teraz pytanie czy dam rade z tego wybrnac bez ponoszenia zadnych knsekwencji prawnych badz finansowych?? " (Bez bezpośredniej pomocy prawnej? Szczerze życzę powodzenia !!!!)

tomakalam napisał:
...Nie jestem prawnikiem a jedynie interesuję się prawami konsumenta...

"...(...)Podczas rozprawy prawnicy Eniro podkreślali, że w granicach prowadzonej działalności gospodarczej ich firma nie zawiera umów z konsumentami, ale jedynie z przedsiębiorcami, czego najlepszym dowodem są wydawane przez nią książki telefoniczne. Spółka nie świadczy więc usług na rzecz konsumentów, dlatego niemożliwe jest kwestionowanie postanowień wzorca umowy przed Sądem Ochrony Konkurencji i Konsumentów...."
(sygn. XVII Amc 145/05).

Mikidz napisał:
O czym Ty w ogóle mówisz? Jakie klauzule niedozwolone?

Autor nie podpisał i nie zgodził się na żadną umowę, więc po co wyjeżdżasz z jakimiś klauzulami? Wprowadzasz tylko niepotrzebny zamęt.

Do autora:

Skoro nie podpisałeś żadnej umowy, to nie mają prawa żądać od Ciebie jakichkolwiek opłat. Skontaktuj się z Tą firmą, najlepiej listownie bądź mailowo (bo rozmowy telefoniczne mają to do siebie, że ciężko je udowodnić... tym bardziej że to oni nagrywają i nagranie może zaginąć dziwnym trafem), żeby przedstawili Ci jakikolwiek powód do żądania opłat.
@Mikidz ma Pan rację. Kontakt pisemny z naszą firmą z pewnością pozwoli wyjaśnić wszystkie wątpliwości. Natomiast rozmowa telefoniczna pozwoliłaby ustalić szczegóły w szybszy i bardziej bezpośredni sposób. Tylko w momencie poznania szczegółów współpracy pomiędzy Panem @niuskaa a nami istnieje realna szansa wyjaśnienia niejasności i zweryfikowania gdzie zaistniał problem.

Widzisz tomakalam, Pani Basia z eniro już wie, że niuskaa ma tylko dwa wyjścia, albo sprawa w sądzie, albo próba polubowna załatwienia sprawy!

Mam nadzieję tomakalm, że zdążyłeś się zapoznać z moją odpowiedzią zanim ją po blisko dziewięciu miesiącach usunięto.
Pozdrawiam.

Powrót