firma handlowo usługowa - odzyskanie wpłaconej zaliczki

• Autor wątku Autor wątku anianowakowska81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anianowakowska81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie.
Pierwszy raz spotkałam sie z dośc nietypową sytuacja. razem z mama zamówilysmy meble na wymiar. poniewaz przebywalam za granica sprawe zalatwiala mama. wplacila zaliczke 3000 zl dla PHU "X" . dostała dowód wpłaty z 10tego marca. termin odbioru mebli byl na jutro, wiec ja tam sobiep ojechalam zeby je zobaczyc:) czy są ładne, pani mi pokazala dwie deski i powiedziala ze to moja kuchnie :P . nie ma zadnej umowy, zadnej faktury za wplacono zaliczke, zandego projektu nie bylo..narysowali mi cos na szybkiego dzisiaj jak zrobilam awanture. warto tez dodac ze kobieta nie odbierala telefonu przez trzy dni ode mnie co mnie bardzo zanipokoilo. pomiary beda robic kolejny raz ze niby jutro dokladnie. nic nie roumiem z tego i szczerze chcialabym odzyskac pieniadze i zrezygnowac.. fo firmie nie pisze nikt w internecie i nie ma jej na wykazie w KRS. nie wiem co robić i gdzie sie udac..

Pani matka powinna napisać pismo nastepujacej treści:
W związku z tym, iż firma ... , wyznaczywszy termin dostawy gotowych mebli na dzień ... , do tegoż dnia nie przeprowadziła pomiarów pomieszczenia ani nie uzgodniła na ich podstawie projektu, wobec nienależytego wykonania zamówienia odstępuję od umowy wykonania mebli kuchennych zawartej ustnie w dniu (data wpłaty zaliczki) i żądam zwrotu wpłaconych środków w wysokosci ...zł (dowód wpłaty ....).

Jeśli ta firma wpisana jest do ewidencji działalności gospodarczej, to nie będzie figurować w KRS. Nie musi też "istnieć" w internecie.
Aby sprawdzić, czy to jest firma "legalna", proszę zwrócić się z zapytaniem do właściwego urzędu gminy (Wydział Działalności Gospodarczej).

Powrót